Intervju: Holger Tidemand

Vi har pratat med Holger Tidemand som är Sveriges kanske mest erfarna M32-seglare. Han seglar vanligtvis på World Match Racing Tour i Gothenburg Sailing Team med Måns Holmberg, Henrik Eriksson och Pontus Dackhammar. Vi är nyfikna på hur säsongen har varit och vad han tänker inför VM-finalen i Kina.


Nästa vecka är det dags för VM-final i match racing i Kina. Hur känns det?

- Det känns bra, det har varit en fullspäckad säsong. Jag räknade lite på det, sedan Match Cup Sweden fram tills för två veckor sedan var jag bara hemma i nio dagar. Det har varit mycket mycket att stå i, så det har varit skönt med lite ledigt nu innan finalen, för att ladda batterierna lite.

 

Hur är formen?

- Den är kanon! Jag har aldrig varit i sådan här form, jag är i mitt livs form. I alla fall konditions-mässigt. Jag skojar inte!

Berätta om er säsong.

- Vi började säsongen i Australien och var där i tre månader och seglade två WMRT-kval, Warren Jones Regatta, sedan en träningsperiod på en månad och så avslutade vi med första deltävlingen på World Match Racing Tour på Royal Freshwater Bay Yacht Club. Det egentligen blev den första riktiga tävlingen på touren för oss som lag.

- Där åkte vi ut i åttondelsfinalen efter att ha seglat ganska dåligt i fleet-racingen och blivit seedade mot Phil Robertson. Det blev till slut 1-3 efter några riktigt tajta matcher, bland annat en match som vi förlorade där vi hade 8 ledningsbyten. Han vann den tävlingen och har dominerat hela säsongen så det kändes som en bra värdemätare och vi blev sporrade att fortsätta utvecklas.

- Sedan var vi i Holland i sammanlagt en månad och tränade mot PJ Postma och ibland AkzoNobel. Efter det var det kval till Marstrand som vi lyckades vinna, vilket var otroligt kul. Vi seglade jättebra och slog ut Torvar Mirsky som är ett av de största namnen på touren.

- Efter det var vi runt och körde lite små tävlingar inför Match Cup Sweden där det tyvärr inte gick så bra. Vi lyckades kapsejsa två gånger vilket är en bedrift i sig. Men PR-mässigt var det kanon för Gothenburg Sailing Team!

- Sedan dess har det som sagt varit fullt upp och jag har bland annat hunnit med att gästspela lite hos Ian Williams, PJ Postma och Jonas Warrer. Med Warrer lyckades vi ta VM-silver i M32 vilket var grymt kul. Dessutom seglade jag Nord Stream Race som var ett offshore race i Swan50 som vi lyckades vinna med Cape Crow Yacht Club.

Vem är favorit i Kina nästa vecka?

- Jag hade satt mina pengar på Phil Robertson, Ian Williams eller Taylor Canfield. Dom tre gamla rävarna. Det beror lite på vad det blir för förhållanden. Jag tror att Phil Robertson har en fördel i lätt- till mellanvind. Är det mycket vind och platt vatten så tror jag på Canfield. Sedan är Williams väldigt allround, han är stabil.

- Det är ju Robertson som har vunnit de flesta regattorna i år. Men det verkar som att Williams har fått koll på sin besättning nu. Han har haft lite otur, efter att ha blivit av med Brad Farrand precis innan säsongen startade och nu senast, hans taktiker Garth Ellingham. Han har dock förstärkt väl med Paul Campbell-James från Land Rover BAR och Will Ryan som tog OS-silver i 470 i Rio.

Många jolle seglare slutar i 20-års åldern. Du har fortsatt och lyckats få in en fot i proffsvärlden. Vad har du för råd till de som vill göra samma resa?


- Jag känner spontant att svenska seglare borde samarbeta mer, vi är väldigt få. När jag seglade laser hade jag ingen aning om någon annan typ av segling. OS-satsande seglare tenderar att bara segla den båten som de satsar i. Det känns som att det blir mer en tävling om vem som seglar den rätta båten istället för att lära av varandra.

- Vi har ju världsstjärnor som 470-seglarna Dahlberg/Bergström och Fock/Dackhammar. Till exempel Will Ryan som bara är snäppet bättre än dom får chansen att segla med Ian Williams och är och vinner tävlingar på match racing touren. Jag tror att vi måste få in fler seglare i större båtar helt enkelt.

- Vi i Gothenburg Sailing Team är definitivt öppna för att utnyttja jolle seglare och se om vi kan lära oss av varandra. Det är det som alla andra bra länder gör, dom seglar allt. Det gör inte svenskar.

Hur gjorde du?

- Jag hade lite tur. Mattias Rahm frågade mig om jag ville provsegla på hans M32. Jag var inte sen med att säga ja.

- Nu har vi fått väldigt många som har har fått ut en fot i proffsvärlden med Cape Crow Academy på Hönö och Youth America’s Cup. Det här gänget som har kommit upp nu har verkligen försökt hänga ihop och hjälpt varandra med att hitta jobb på framförallt match racing touren.

Vilket är ditt värsta seglingsminne från säsongen?

- Det var på Nord Stream Race. Vi hade 10 m/s och det var stökigt. Jag hade styrt ett tag men skulle förflytta mig till relingen och försöka sova lite. Då tänkte jag att; jag kan ju prata lite med någon av gubbarna som sitter bredvid.

- Nu ska jag inte nämna några namn, men han är en blond match racing rorsman. Jag ropar till honom: ”Hallå, hur mår du?!” Då tittar han på mig med tom blick i tre sekunder, och spyr rakt över mina byxor. ”Vad håller du på med?!” frågar jag. Då tittar han ner i vattnet igen och säger ingenting.

Top