Intervju: Fredrik Aurell

Vi har pratat med mångidrottaren Fredrik Aurell som är en av sveriges mest erfarna gastar. Tio Match Cup Sweden har han hunnit med, varav två vinster: en med Mattias Rahm och en med Björn Hansen. 


Du håller på med massa olika sporter; klättring, brottning, segling, rodd och tyngdlyftning. Hur prioriterar du dom?

Jag gillar att träna och har alltid uppskattat den fysiska delen av seglingen, jag har ju oftast den haft en fysisk roll ombord. Därför har jag alltid letat efter roliga och funktionella träningsaktiviteter. Så anledningen till att jag tränar så mycket andra sporter är för att bli en bättre seglare, dessutom tycker jag det är mycket roligare än traditionell gymträning.

Jag försöker leta efter en bra kombination mellan styrkeutmaningar och konditionsutmaningar. Jag försöker även att periodisera, så att den här och förra vintern har jag försökt bli bättre på tyngdlyftning, när det inte är lika viktigt att ha bra flås. När seglingssäsongen satsar jag mer på flåsträning och där har rodden varit roligast dom senaste åren. Det är en väldigt bra träningsform och har varit en fantastisk träningsmiljö i Mölndals Roddklubb.

Var och hur började ditt seglingsintresse?

Som liten semester-seglade jag med familjen. Vi hade även lite jollar på sommarstugan, men vi hade aldrig två båtar av samma sort så det blev aldrig någon bra kappsegling utav det. Sedan började jag jobba på GKSS som seglarinstruktör, och efter jag hade gått klart gymnasiet var vi ett gäng som började segla match racing. I denna vevan började jag även med havskappsegling, med bland andra Peter Klock i Göteborg Offshore Race och Gotland Runt.

Match Racing centret på GKSS var väldigt aktivt på den tiden och det var coolt för även om vi inte hade så mycket kappseglings-erfarenhet så fick vi segla mot Mattias Rahm och ibland Magnus Holmberg. Det kom ju även utländska gäster innan Marstrand, så det var häftigt att man hade såpass bra förebilder.

Berätta om seglingssäsongen 2017.

Jag seglade framförallt World Match Racing Tour med Chris Steele från Nya Zeeland. En väldigt talangfull kille på 25 år som bland annat vunnit optimist-VM som första Nya Zeeländare. Det här var andra säsongen vi seglade ihop och det har gått ganska bra, vi har blivit fyra två år i rad på WMRT och kom trea på M32-VM.

Hur ser du på dagens match racing?

Jag är väldigt positiv till dom förändringar som skett de senaste åren. Jag tror att snabbare och mer fysiska båtar är bättre för både publik och seglare. Det är mer motiverande för oss seglare att träna och tävla när den fysiska parametern faktiskt blir utslagsgivande i alla vindstyrkor.

Som en av Sveriges starkaste gastar, hur ofta tränar du fys?

Fyra till åtta pass. Det beror lite på, just nu kör jag mycket tyngdlyftning och dom passen är 2,5 timmar långa så jag har dragit ner lite på antalet. Man måste vila så mycket emellan lyften så det är lugnt tempo. Men man gör ändå fem till sex övningar och kanske åtta repetitioner så det blir slitsamt för kroppen och därför orkar man bara med två i veckan. Innan hade jag delat upp dom i två mer intensiva pass men nu har jag en sjukt bra tyngdlyftnings-tränare på Mossebergs AK som heter Staffan Berqvist.

Vad är dina planer framöver med seglingen? 

Jag och 36 Below Racing, med Chris Steele som skeppare kommer segla World Match Racing Tour nästa år igen med intentionen att ha samma lag. I övrigt har jag ingen annan segling inbokad.

Vad gör du utöver seglingen?

Jag har ett gäng olika jobb. Jag jobbar som konsult inom utbildning och kommunikation. Bland annat är jag utbildare för Volvo Personvagnar och dessutom skriver jag för Search Magazine.

Vem är den roligaste personen du har seglat med?

Det har varit många roliga genom åren. Men Björn Hansen är så jäkla knäpp alltså… Han har så mycket konstiga grejer för sig, han är så flummig. Alltid lite sen, att resa med Björn är ett helvete, man vet aldrig om han kommer till flygplatsen. Det är lite samma på regattorna, man får vara glad om han dyker upp på morgonen när man ska ut på havet. Han har en gång bett startfartyget att hissa apan och skjuta upp första starten från flygplanet. Varpå Björn säger: ”Jag sade ju att det skulle ordna sig, det är inga problem.” Han är alltid helt lugn. Det är nog samma lugn som gör att han bara blir bättre och bättre ju längre regattan går.

Men Björn är hotad på förstaplatsen av Daniel ”Slangen” Björndahl. Han är rolig fast han inte förstår det själv. Han och Oscar Angerwall var dom första svenskarna att vinna Match Cup Sweden när dom seglade med Chris Law. Det här blev en jättegrej och dom blev naturligtvis över-östa av gratulationer och beröm. De var verkligen kungarna på Marstrand. Men Daniels bror Micke Björndahl kom inte fram och grattade med en gång, så att Slangen var jätteförbannad. Enligt Slangen kom inte Micke fram förrän på Societetshuset senare på kvällen och då var han så jädra förbannad. När Micke väl kommer fram och dunkar Slangen på axeln: ”Bra jobbat brorsan!”. Då tar Slangen ett djupt bloss på sin seglarcigarr, vänder sig om, blåser ut röken i ansiktet på sin bror och säger (på bred göteborgska): ”Who are you?”

Top