Intervju: Carl P Sylvan

Vi har pratat med Sveriges mest erfarna 49er seglare, Carl P Sylvan. Carl satsar stenhårt på OS 2020 i Tokyo med gasten Marcus Anjemark och de senaste två åren har de varit Sveriges starkaste 49er besättning. Vi var nyfikna på deras säsong och hur de tänker framåt i tiden!Berätta om säsongen, uppnådde ni era mål?

- Vi började med Miami i januari, som var vår startpunkt för satsningen. Det gick väldigt bra, träningen på vintern betalade av sig och vi missade precis andraplatsen efter att ha klantat till det lite på slutet. Princesa Sofia-regattan på Mallorca var kanske inte vår bästa tävling resultatmässigt men vi tränade på väldigt mycket bra grejer. I Hyères var vi trea på världscupen vilket var bra och vi kände att vi var på rätt väg.

- Efter det, i juni, drog Marcus (Carls gast) iväg till Bermuda för Red Bull Youth America’s Cup. Då tappade vi sex veckors segling. Jag tror att vi längtade så mycket till EM, som var två månader senare, att när det plötsligt var dags så glömde vi av att det var tävling. Vi blev 23a till slut efter en seg start på regattan.

- Det är så små grejer som gör skillnad när man är i toppen i 49er-klassen. Har man dom där riktigt små marginalerna på sin sida så blir det bra. Däremot, om man har dom lite emot sig så får man kämpa mycket och då blir det sämre resultat. Resultaten i somras var vi inte så nöjda med, EM var inte bra, För-VM var inte vad vi hade tänkt oss och detsamma gäller VM. Samtidigt kom vi på plats 15 på VM, vilket inte är en katastrof. När man kommer 15 på VM och känner att, det här är det sämsta vi någonsin seglat, då visar det ändå på en hög lägstanivå.

Bild: fotonorden.se

Vad har ni för mål kommande säsong?

- Efter VM gjorde vi en stor analys och efter det har vi tränat väldigt mycket hemma fram till för två veckor sedan. Vi känner att vi är tillbaka. Målet nästa år är självklart ISAF-VM där vi måste ta en nationsplats för Sverige. 49er har 19 platser på OS men det är fortfarande oklart hur många av dem som kommer att delas ut redan på den tävlingen. Jag har hört att det är topp åtta som kvalar in, men jag vet inget säkert. Det tar ofta tid att få reda på information, vilket är nackdelen med seglingen.

- Vi börjar nästa säsong, precis som förra, i Miami på Världscupen. Världscupen är viktig, både för att vara bra rankad och därmed få åka på Världscupfinalen och då kan man också bocka av att man är på rätt håll.

Du har seglat 49er ganska länge, är det någonting speciellt ni gör annorlunda i denna satsningen?

- Segling är en erfarenhetssport, det handlar om att kunna hitta tillbaka och ta tillvara på det som är avgörande. Ju mer kunskap man har, desto mer måste man sålla bort. Men jag tror att det går upp och ner i en seglingskarriär och att ens motgångar leder till bättre resultat senare. Man hinner stanna upp och fundera vilket utvecklar en.

- Som sagt, det är en erfarenhetssport och ju mer man seglar, ju fler olika båttyper man seglar, ju bättre blir man. Det kan man se på dom bästa seglarna, dom seglar allt möjligt, då blir man såklart bra. För några år sedan seglade jag väldigt mycket olika båtar och det var kul och utvecklande. Men nu de sista åren har jag fått höra att jag var tvungen att satsa mer på 49er för att vara seriös. Det har jag gjort och känner att jag har tappat lite av tänket som jag hade innan när jag bytte båtklasser. Jag tror att det bästa är att fokusera på en båtklass men samtidigt inte vara rädd för att t.ex kitesurfa ena dagen och segla moth andra dagen, utöver den andra seglingen.

Fr. vänster: Carl P Sylvan, Marcus Anjemark. Bild: fotonorden.se

Hur fungerar samarbetet med Marcus Anjemark som är några år yngre än dig?

- Det funkar bra, Marcus är väldigt driven, framåt och strukturerad. Efter att man har seglat 49er så länge som jag har gjort är motivationen inte på topp varje dag. Då är det skönt att ha med sig någon yngre som är lika sugen som man var i den åldern. Om jag hade seglat med någon som hade seglat 49er längre, hade det kanske blivit lite segare. Då är det skönt att ha med Marcus som är ung och stark och pushar hela tiden. Jag tror ofta det är bra med lite ålderskillnad i en satsning.

Top