Intermezzo vinner SM i J/70

Team Intermezzo med Jonas Kjellberg vid Rodret går från klarhet till klarhet i J/70, besättningen som kommer från Melges 20-klassen vann Sandhamnsregattan på ett övertygande sätt och kan nu även lägga till titeln Svensk Mästare i CV:t - men de fick kämpa om det in på målsnöret 

När SM i J70 avgjordes i helgen bjöd Björköfjärden, utanför Rastaholm, på alla sorters väder: strålande sol, spöregn, bleke och byar på upp till 10m/s. Värd för mästerskapet, J/70 Grundig Sailing Cup, var Ekerö Båtklubb och seglingarna leddes av den rutinerade Robert Ohlson. 

Mästerskapet inleddes med tune up race och två seglingar i lätta och otroligt skiftande väder under fredagen: ett 180°-skift i första racet och vind som pendlade mellan 0 och 4 m/s stökade till det för besättningarna och det var stora omkastningar i resultaten. 

I stark kontrast till första dagen bjöd lördagen på ihärdigt regn och betydligt friskare vindar med byar på upp till 10m/s. Tävlingsledningen var otroligt disciplinerade och körde iväg hela 5 race, totalt 10 flighter: på grund av COVID-19 hade man delat upp de 31 båtarna i fyra startgrupper, där endast två grupper åt gången möttes. 

Efter sju kvalseglingar var det 4 båtar inom 4 poäng inför söndagens tre finalseglingar: Carl Sylvan 16p, Jonas Kjellberg 16p, Filip Engelbert 19p, och Patrik Forsgren på 20p - och det var mycket riktigt dessa besättningar som skulle komma att tampas om pallen. 

Carl Sylvan hittade inte riktigt samma driv i söndagens lätta vindar och föll tillbaka till tredjeplats och fick åka hem till GKSS med ett brons. Team Elvis med Filip Engelbert seglade stabilt och lyckades, mycket tack vare fantastiska starter klättra en plats och ta hem silvret, men det räckte inte mot Jonas Kjellberg och Team Intermezzo som till sist fick kliva upp överst på prispallen. 

“Det är fantastiskt kul att få göra ett inhopp i J/70-klassen, vi vill tacka tävlingsledningen och våra motståndare, det här gör vi om” sa en glad Jonas Kjellberg på prisutdelningen. 

Top