Ingen vinter, inga mobiler

Under 2016-17 gjorde Thomas Veber för tredje gången en långtur i 30-fots segelbåten Anna Lisa. Tillsammans med familjen seglade han genom Medelhavet via Afrika till Karibien på 15 månader. Seglatsen dokumenterades av SVT och resultatet syntes i tredje säsongen av tvprogrammet “Familjer på äventyr”. Thomas gästar Search regelbundet med sina inspirerande och lärorika artiklar. Här delar han med sig av sina tankar kring segling på hösten och mobilförbud.

Det är många år sedan det senast blev en riktig vinter i södra Sverige. Faktiskt så länge sedan, att det numera för oss på “Anna Lisa” inte är något som heter: Seglingssäsongen är slut.

Med 17 grader i november, och i princip aldrig temperaturer under 0-strecket, finns det för oss ingen anledning att sluta segla för att kalendern säger höst. I många år har vi därför utnyttjat att barnen alltid är lediga från skolan sista veckan i oktober.

Höstlov har blivit seglingssemester.

På sätt och vis är det mycket trevligare att segla på höst och tidig vår, än på sommaren. Luften är klar och vattnet likaså. Vädret är ofta bra (och är det inte det, stannar vi i hamn).

Detta höstlov införde vi en ny regel på “Anna Lisa”: Inga mobiler under tiden vi seglar.

Det är inga passagerare ombord på båten. Alla måste engagera sig, det gör vår segling så mycket roligare, för alla.

Barnen har kanske blivit lite skadade innan. När vi har seglat har det alltid varit 100, 500 eller ännu fler sjömil non-stop. Barnen trodde, att det är det segling handlar om. Att man sover, äter, filosoferar och sover om och om igen under många dagar i rad. Det har inte hänt så mycket med kurs eller segel, och det har inte varit aktiv segling på samma sätt som det är på höstlovet. Våra långa seglingar har helt enkelt inte bjudit in till att engagera sig, för det har inte varit något att engagera sig i.

Men här hemma är seglingarna korta, bara några timmar. Den tiden får man lära sig att vara utan skärm, men det har faktiskt inte varit det minsta gnäll över den nya regeln. Det finns ju så mycket annat att göra som att styra, trimma eller hämta en smörgås till pappa.

När ingen av oss försvinner in i sociala medier, film eller annat på skärmen njuter vi av seglingen på ett helt annat vis. Tillsammans. Det är som när jag i min egen barndom seglade med min mamma och pappa (argh, jag måste vara gammal när jag skriver så?!?). När det inte är mobiler som konstant kräver uppmärksamhet, är det mycket enklare för barnen att vara aktiv i seglingen.

Och de gör det frivilligt, inte för att vi säger att de ska.

Men mobilerna? Jodå, de kommer fram på kvällen igen så klart.

Text Thomas Veber

Top