Info för långfärdsseglare

Längtar du efter seglingsupplevelser bortom horisonten i klarblått vatten och spännande koraller med färgsprakande fiskar och en värmande sol? Eller att segla till havs på längre passager mellan länder och kontinenter? Här ger Magnus Lindén några praktiska råd och tips till dig som drömmer om eller skall segla långt med egen båt.

Magnus har erfarenhet från ett halvt sekel av segling och över 100000 sjömil ombord på ett 50-tal båtar som charterskeppare, leveransseglare och på egen köl som långfärdsseglare. Hans passion är segling, eller snarare den livsstil som båtar och segling gör möjlig. Numera seglar han på heltid tillsammans med sin sambo Lucina Dahlberg. De har flyttat ombord på Sarita, en Solitaire 52, som nu ligger i Medelhavet. Mer om den resan kan du läsa om på bortomhorisonten.nu.

Att segla långt med egen båt

En del som ger sig av på en långfärdssegling drar iväg och ser vad som händer medan andra vill förbereda sig minutiöst. Det finns inget rätt eller fel utan mer vad som fungerar för just dig som går i tankarna att segla bortom horisonten. Det är mycket att tänka på innan avsegling och att kunna ta del av erfarenheter från de som redan varit iväg kan vara ovärderlig hjälp. 

För de som vill ha mer information innan avfärd finns mycket att hämta, både bland båtorganisationer/föreningar och på nätet. Internet har inneburit att tillgängligheten på information som är nyttig för långfärdsseglare finns i överflöd, snarare är utmaningen att hitta just det som känns mest relevant för en själv. På min hemsida ”Bortom horisonten” har jag samlat länkar som kan vara nyttiga för de som vill segla bortom horisonten inom olika kategorier. Där finns länkar till bland annat över 300 båtbloggar, över 160 av de populäraste videobloggarna (Vlogs) ett hundratal sidor med nautisk och seglingsinformation, ett 50-tal webbaserade båttidningar, ett 50-tal webbsidor med tillbehör och tips, ett 50-tal sidor för väderinformation, samt en litteraturlista med tips inom olika ämneskategorier.

Noonsite

Om man skall nämna någon enskild hemsida så är det den klassiska Noonsite som startades år 2000 och har samlat decennier av erfarenheter från långseglare som bidrar om vad som gäller i olika länder och vad som är bra platser att besöka. Nu har de fasta redaktörer som håller sidan uppdaterad. Den har få bilder för att inte ta upp bandbredd då seglare ofta har dyra uppkopplingar. En förändring har skett i år då man gjort om layouten och samtidigt gjort så att en del av informationen är tillgänglig bara då man är inloggad. Att skapa ett konto är dock gratis (än så länge) och mycket av basinformationen finns utan att vara inloggad. Och det är mycket nyttig information som finns där.

En annan samlingssida för internationella länkar som är uppdelade på olika kategorier och därmed gankska lätt att hitta i är Boat-links och som själv har rubriken ”The mother of all Maritime links”. Utgångspunkten är dock England (UK) så det finns många länkar som är lokala också.

Facebook har ett ständig växande antal grupper som riktar sig till långfärdsseglare. I Sverige har vi flera diskussionsgrupper, t ex  Svenska långfärdsseglareLångseglardrömmer Du, och Långsegling. Norges motsvarighet är Long distance sailors och Sorgenfri medan den i Danmark heter Langtursejlerne . Sen finns det ett otal grupper med specialintressen, alltifrån Recreational Marine Diesel Engine Maintenance till Fishing on Sailboats. Det är bara att söka (eller gå in på länkbiblioteket på min hemsida).

Ideella organisationer 

Den egna båtklubben kan ha mycket kompetens och information samlat för att inte tala om de stora båtorganisationerna KSSS (mest om kappsegling) och Kryssarklubben som bägge anordnar föredrag och seminarier i ämnet. Kryssarklubben har också mycket information för de som vill segla längre på sin hemsida, bland annat under rubriken Långfärder och information från SXK:s tekniska kommitté samlade under rubrikerna Båtteknik och Båtpärmen (för mycket av information måste man vara medlem).

Det finns också ideella organisationer som riktar sig speciellt till de som vill segla bortom horisonten. Oceanseglingsklubben (OSK) är baserad i Stockholm och har medlemmar som har långfärdsseglat, förbereder sig för långfärdssegling, eller drömmer om långfärdssegling, eller egentligen alla som är intresserade av segling som livsstil. OSK är en utmärkt förening för de som förbereder sig för ett liv ombord en segelbåt med oceanerna som hemmavatten, men det passar också för de som lockas av en kanalfärd i Europa.

OSK har en hemsida med mycket nyttigt innehåll där man kan annonsera, ställa frågor eller dela med sig erfarenheter till andra. Där kan man också följa medlemmarnas seglingar på kartor eller via länkar till deras hemsidor. De har också en matnyttig medlemstidning, Oceanseglaren, där man har nyheter, teman och där medlemmar rapporterar om sina seglingar. Man har föredrag, pub-aftnar, kurser om olika aspekter av långfärdssegling, allt från tidvattensberäkningar, motorkunskap och sjukvård ombord. Och så har de en avseglargrupp där de som planerar avsegling träffas under en handfull kvällar och pratar om ämnen som gruppen själv bestämt. De som har mest erfarenhet i området brukar leda mötena men alla bidrar med sin kunskap och erfarenhet.

Det finns fler organisationer med liknande syfte. Medelhavsseglarna är en avdelning inom Svenska Kryssarklubben och som namnet visar så ligger deras fokus på segling till (Atlantvägen eller kanalerna) och i Medelhavet. De har avdelningar i Sveriges fyra väderstreck, nord, syd, ost (med Stockholm som bas) och väst (med Göteborg som bas), som har egna arrangemang med föreläsningar och träffar. De har en Kasta loss föreläsning som förbereder de som vill iväg och har haft kurser ombord på segelbåtar i Medelhavet. De har också en hemsida med mycket information med senaste nyheterna om vad som händer med hamnar, regler, myndigheter och annat i länderna kring Medelhavet. Man har också en riktigt snygg och innehållsrikmedlemstidning, Odyssé.

Jorden-Runt-Seglar-Klubben (JRSK) är OSK:s motsvarighet på västkusten. Liksom OSK och Medelhavsseglarna är det en förening för medlemmar som är intresserade av segling bortom horisonten. JRSK arbetar för att medlemmarna skall utbyta erfarenheter, få större kunskaper om långsegling och ta steget att kasta loss. Detta sker genom erfarenhetsutbyten, debatter, information och utbildning. Man har en klubbtidningen, Varvet, som kommer ut en gång i kvartalet och man arrangerar eskadersegling.På hemsidan finns tips och råd om långsegling, vad man bör tänka på och vad det kan innebära att ge sig iväg på en längreseglats.

Alla tre organisationerna är ideella föreningar med medlemsavgifter, och jag vet flera som är medlemmar i alla tre eller ett par av dem. De ger en bramöjlighet att träffa andra som går i samma tankar eller som redan gjort det man tänker på och kan då dela med sig av erfarenheterna. Jag och Lucina är med i OSK (vi bodde i Stockholmsområdet innan vi flyttade ombord på vår båt) och Medelhavsseglarna och är mycket nöjda med de möjligheternamedlemskapen ger, JRSK har jag ingen erfarenhet av.

Så de som vill lära sig mer innan avfärd är möjligheterna många och förutom massa information har man också möjlighet att lära känna människor som har samma drömmar och kanske också fullföljt sina drömmar och som kan ge inspiration för dig som funderar. Vi ombord på segelbåten Sarita kan verkligen rekommendera livsstilen och upplevelserna den för med sig. Du kan läsa om Våra åtta skäl till att flytta ombord. Lycka till och följ oss gärna på vår Facebooksida eller hemsida/blogg.

Text Magnus Lindén, seglare, författare och skribent ombord S/Y Sarita

Top