Indian Heat Regatta avgjord i helgen

September, sol och äntligen kölbåtssegling, så kan man sammanfatta helgens seglingar på Baggensfjärden i Saltsjöbaden.

Den här helgen har det kappseglats i Indian Heat Regatta på Baggensfjärden utanför Saltsjöbaden. Normalt aspirerar regattan på att vara en säsongsavslutning för de lite raceigare kappseglingsbåtarna med ett SRS-tal över 1,00, men denna märkliga säsong rörde det sig om en av säsongens enda banrace som officiellt har kunnat genomföras. Dessutom blev Indian Heat Regatta den enda seglingen i North Sails ORCi Cup. I år fanns även nio stycken Fareast 28R med.

Helgen inleddes redan på fredagen med en av North Sails och Johan Rockström arrangerad clinic. Där flera besättningar fick värdefulla tips av Anders Lewander från North Sails samt lite start- och manöverträning på Baggen.

Lördagen bjöd på härligt soligt seglarväder med typiska Baggen-förhållanden med byig, småskiftande nordvästlig vind på 3-6 m/s. Alla fick erfara att det gick både att segla ner sig och upp sig om man prickade skiften rätt.

Banan var en krysslänsbana som seglades två varv. Racen var korta och täta och tog 30-40 min, vilket gjorde att små misstag kunde bli kostsamma. Seglingsledare Kristina Wiktander Broman valde att genomföra fyra race under lördagen. Några som prickade mycket rätt i SRS var Team Pro4u med skepparen Patrik Forsgren som spikade tre av de fyra racen under lördagen. Därefter följde Stormtrooper och Joint Venture. I Fareast-klassen leddes at Andreas Emmoth med besättning.

På söndagen kom vinden istället från sydväst men förhållandena var snarlika med skiftande förhållanden och kanske lite mer vind. De återstående racen vann även dem av Team Pro4u som givetvis tog hem den totala segern. Tvåa slutade Stormtrooper med Jonas Andersson och trea blev Joint Venture och Urban Lagerström med sin unga besättning. Andreas Emmoth med besättning segrade i Fareast 28-klassen före Pär Svärdson (2:a) och Aage Reerslev (3:a) med sina resp besättningar.

”Det var en efterlängtad regatta på många sätt, mycket därför att vi inte haft så många regattor med full crew. Trots de lätta vindarna fick vi iväg samtliga race med bra flyt och bara en omstart. Som alltid så var det lite skiftande vindar på Baggen, men det hör ju till, mitt jobb får ju inte bli för lätt” säger seglingsledare Kristina, ”Stort tack från hela funktionärsorganisationen till alla seglare, vi ses snart igen.”

Vi seglare vill passa på att tacka seglingsledning och funktionärer för mycket fint genomförda seglingar!

Text: Iohn Ryott // KSSS

Samtliga Resultat finns här

Top