Idag avslutas ORC EM i Oxelösund: Team Pro4u rapporterar

Team Pro4u rapporterar från dag 3 på EM. Idag väntas fjärde och sista dagen vilket två banrace planeras. Lycka till alla deltagare.

"ORC EM i Oxelösund fortsatte idag tredje dagen med två banrace. Igår avgjordes också havsracet. Totalt har nu fem av de sju racen seglats och EM avslutas idag med två banrace. Förhållandena igår var väldigt bra för segling och vi hade ca 12–16 knops vind och fint väder.

Vi har seglade bra igår och vi lyckades komma trea i båda racen och i den tuffa konkurrensen bland de 37 båtarna i vår klass är vi nöjda med det. Vi gjorde bra starter och seglade stabilt och bra genom båda seglingarna, speciellt i den andra seglingen då vi hamnade på fel kant på första kryssen gjorde vi en bra upphämtning och kämpade verkligen hela racet. 

- Riktigt kul att vi kunde få till två bra race och förhållandena passade oss bra och vi lyckades ganska bra med att hitta fria spår med relativt fri vind, säger Anders Mårtensson trim.

Vår serie efter fem race är 10, 7,5, 6, 3 och 3, totalpoängen blir 29.5. Vi ligger totalt på 4:e plats. Om det blir två banrace imorgon kommer alla kunna räkna bort sitt sämsta banrace. De två båtar som leder vår klass, Estniska J-112E Matilda 4 samt One-off Postmees, ligger för långt före oss på 13 respektive 16 poäng men om vi seglar riktigt bra imorgon och våra konkurrenter inte gör det finns det en liten möjlighet att vi kan nå bronsplastsen i den öppna klassen. I amatörklassen (Corinthian) leder vi och självklart hoppas vi kunna vinna den klassen idag.

- Så här långt i tävlingen har vi seglat bättre och bättre varje race och vi hoppas trenden kan fortsätta idag och vi kommer göra allt för att ta två topplatser till och sedan får vi se hur långt det räcker men självklart vill vi försöka nå pallen i den öppna klassen och behålla vår ledning och vinna amatörklassen, säger Oskar Hellblom keyboard.

Dem främsta utmanarna om tredjeplatsen är Estniska Katarina 2 som ligger trea inför dagen och har bäst utgångsläge med 22 poäng, Estniska Sugar som kommer avancera i fältet när dem får räkna bort sin första segling då dem diskades samt Tyska IMMAC FRAM som ligger precis efter oss på 33 poäng.

- Igår var det riktigt rolig segling och vi lyckades bra i båda racen och kul också att vi fick till två bra resultat och i alla fall har en liten chans idag att ta oss upp ett steg till i totallistan men det kommer bli svårt och tufft och det kommer krävas minst lika bra segling som idag. Vi tackar också arrangörerna OXSS som hade lagt väldigt fina banor för oss seglare, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

Idag avslutas EM i havskappsegling med de två sista banseglingarna som startar 11:00 och sedan kommer prisutdelning att ske strax därefter."

Resultaten från EM:s efter tre dagar finns här: https://data.orc.org/public/WEV.dll?action=series&eventid=EURO19&classid=C

Text: Anders Björk trim

Top