Hugo Boss kapar kölen och Charal jagas

Vi nåddes i söndags av nyheten att Alex Thomson drar sig ur Transat Jacques Vabre, nu bekräftar man dessutom att man fått kapa kölen. I det övriga fältet har det däremot varit stabilare och förhandsfavoriten Charal har haft ledningen i ett dygn, men de jagas av 11th Hour Racing, Thomsons gamla båt. 

Ross Daniel, Technical Director på Alex Thomson Racing, berättade igår följande:
“Igår kunde äntligen Alex och Neal vila lite ombord på båten. Och tidigt imorse återupptog de sitt arbete med att stabilisera kölen. 

Trots idoga försök blev det snart uppenbart att det inte gick att ha kvar kölen fäst utan att riskera skador på båten och skrovet. 

Vi gjorde allt vi kunde för att rädda kölen men tillsammans tog vi beslutet att det var allt för farligt att ha kvar den. 

Därför började Alex och Neal, med stöd från vårt team, arbetet med att kapa kölen. Efter flera timmar lyckades de, och kölen sitter inte längre fast i båten. 

Ombord har man fyllt barlasttankarna och fällt ut båda folien maximalt för att stabilisera båten så mycket som möjligt. De befinner sig just nu i ett område med lätta vindar och lugn sjö” och avslutar: “Nästa steg är att arbeta fram en strategi för att få båt och skeppare säkert i hamn” 

11th Hour tar upp jakten 

Charal må vara den, på pappret, mest optimerade av de nya båtarna men de jagas bakifrån när de ska ta sig an the Doldrums. Vid klockan 15.00 igår var den snabbaste båten i ledarklungan 11th Hour, byggd 2015 och tidigare Hugo Boss, men Charlie Enright (USA) och Pascal Bidegorry (FRA). Över natten lyckades man segla upp sig två platser från femma till trea och ligger bara en sjömil bakom splitter nya Apivia efter att ha tillryggalagt sig 416 sjömil de senaste 24 timmarna, 48 fler än Apivia och 28 fler än ledande Charal. 
 

Top