Hon är optimerad för VM 2019 – nu är Enterprise till salu!

12:an Enterprise designades av Sparkman & Stephens och byggdes på Minneford  Boat Yard för att utmana om att försvara i 1977 års America’s Cup. Hon Utvecklades och optimerades under Lowell North, och seglades som ”sparringpartner” mot Freedom då hon försökte och lyckades vinna cuppen 1980.

Efter ett antal år i Europa, främst som träningsmotståndare åt det italienska och franska utmanarsatsningarna till America’s Cup återvände hon hem till USA 2007.

2016 kontaktade en kund Sparkman & Stephens på jakt efter en S&S-designad 12:a, byggd i USA, med vinnarpotential. Enterprise var den perfekta båten, i synnerhet med tanke på hennes i det närmsta mytomspunna historia.

Ägaren sa till Sparkman & Stephens ”Målet är att vinna VM för 12:or i Newport, Rhode Island, 2019”.

Projektet började 2017. Efter att man tagit bort all “crusininginterior”, inklusive motor, maskineri och VVS, mättes hon i vattnet, enligt klassreglerna för 12:or. Efter det tog man bort alla lösa delar och totalrenoverade skrovet.

Enterprise har varit ett hjärteprojekt för sin ägare, en entusiastisk seglare som tidigare har renoverat tre klassiska yachts. Då han inte har tid att tävla med henne så mycket som hon förtjänar är Enterprise nu till salu.

Det finns dokumentation som visar att man lagt ca 1.5 miljoner USD på att renovera henne, men hon är till salu för endast 800 000 USD - Skynda fynda!

Översikt 

  • LÖA: 66 fot
  • LWL: 45’6” fot    
  • Bredd: 12’1” fot
  • Rigg: Sails Spars Designs

Läs mer om Enterprise här

Top