Holger Tidemand bästa svensk i världen på M32

Igår blev det allra första fleet-racing VMet avgjort i M32. Vinden var stabil och mycket vilket gjorde att de tyvärr inte blev någon segling under söndagen och istället en torr prisutdelning. 


Den dominerande Phil Robertsson tog hem guldet och efter första dagen på regattan (torsdag) såg det tungt ut för honom då han låg längre ner i listan men med en stabil segling och bra starter klättrade han upp till förstaplatsen efter tag två och stannade där resten av regattan. 

På andraplats ser vi en ny rorsman i M32 cirkusen Jonas Warrer som har haft en bra säsong så här långt. I hans besättning under VMet fanns göteborgaren Holger Tidemand som är en erfaren M32 seglare. 


Hur känns det Holger? Andra bäst i världen på M32 och bästa svensk? Lite hybris har du hoppas jag? 

- Det är kanon kul! Jag är så stolt över mitt lag och vi hade en väldigt bra vecka. 

Det blev klart i tisdagskväll att du skulle få segla VM och nu i efterhand måste de kännas riktigt bra? 

- Ja men verkligen, jag hade inte väntat mig att få segla tävlingen men det var inte svårt att tacka ja när jag fick en sån fin inbjudan av våra kära grannar Danmark. 

Är det inte svårt att hoppa in i en besättning utan att träna nånting innan? Vågar man ta plats och göra sitt? 

- Jag har väldigt bra koll på båtarna och kom in som femte gubbe (vanligtvis seglas båten av fyra) och de hade sitt sätt att segla båten och segla med varandra vilket jag bara får anpassa mig till. Samtidigt som min erfarenhet kunde göra det lite enklare för de andra att fokusera på sitt område och underlätta för dem. 

Vad gjorde ert team som blev så framgångsrikt och vad tar du med dig till framtiden? 

- Vi startade väldigt bra och hade ett fantastiskt bra spel på banan när vi låg efter och tack vare vår båtfart kunde vi hitta vägar upp till toppen.  Jonas seglar båten på ett väldigt annorlunda sätt mot vad jag är van vid och det kändes konstigt för mig men samtidigt gick vi väldigt fort så nånting rätt gjorde han. 

Tredjeplatsen tog Chris Steele med besättning och även där ser vi en svensk. Inte vilken svensk som helst utan vår skribent Fredrik Aurell som har skrivit fantastiska rapporter från hela veckan. Teamet var lite besvikna över att seglingen på söndagen blev inställd då de är stora starka killar som gärna tar i. Det kommer komma fler chanser och när alt lagt sig är de väldigt nöjda med sin tredjeplats. 

Fredriks rapporter kan du läsa här: 

1. Aurell rapporterar från VM i M32

2. Aurell rapporterar från VM i M32 (inför andra tävlingsdagen)

3. Aurell rapporterar från VM i M32 (video)

4. Aurell rapporterar från VM i M32 (tuffa tag tredje dagen)

5. Aurell rapporterar från VM i M32

Fullständigt resultat och mer information finns på www.m32world.com/m32worldchampionships.

Top