HENRIK ANDERSINS EVELINA BÄSTA NORDISKA SEXA EFTER FYRA RACE

Tisdagens seglingar i 6mR World Cup ställdes in på grund av brist på vind.


 

På måndagen var det lättare vindar än första dagen och svenska Notorious kunde plocka en placering och ligger nu åtta i moderna klassen. Hugo Stenbeck tappade två placeringar och ligger sjua. Finlands Henrik Andersin klättrade till femte plats. Courage med Fredrich Dahlman seglade upp från trettonde till tionde plats. Världsmästaren Philippe Durr leder som tidigare efter fyra race totalt.

-Vi gjorde okay starter men hade svårt att hålla höjden på kryssarna. Så det blev till att kämpa på undanvindarna för att komma förbi några av dem vi tappade på kryssarna. Känslan av buskig höstsegling på Baggen var påtaglig, säger Mattias om måndagens seglingar.

-På tisdagen hissades flagga A kl. 13 och de flesta åkte hem. Fem minuter senare kom solen och stabil västanvind på 5m/s. Vi tog tillfället i akt och seglade några timmar för att hitta höjden som vi slarvat bort. Vi seglade igenom tre genuor och testade inställningar tills vi kom fram till fart och kryssvinklar som kändes bra, berättar Mattias Malmros.

Fredrich Dahlman på Courage är självkritisk efter två dagars seglingar:

-Tyvärr fick jag rätt, vi saknar hårdvindsträningen och båten råkade ut för en mängd haverier i den starka vinden. En genua gick sönder, spridaren skadades, och dessutom lyckades vi krocka med en konkurrent vid en gipp, så fick ta ett straff på 360 grader. Till råga på allt snurrande backstagen in i varandra som följd av en felaktig förändring i konstruktionen.

-Vi håller helt enkelt inte tillräckligt bra nivå.

Fredrich fortsätter:

-Det roligaste tycker jag är att se Peter Norlins sista sexa Evelina som inte lyckats på banorna sedan hon byggdes. Båten är helt renoverad och går både fort och högt med Henrik Andersin vid rodret. Utmärkt arbete, både av ägare och båtbyggarna på Red Sky Yachts.

Bland klassikerna leder exkung Juan Carlos, med en av världens snabbaste klassiska sexor, den av Arvid Laurin ritade Gallant, från 1948 numera Bribon.

-Största skrällen är att Fridolin, från Finland alls inte ligger i toppskiktet, vilket visar hur utmanande denna World Cup är, slutar Fredrich Dahlman.

TEXT OLLE APPELBERG

Top