Hellbergs rapport från Superyacht Cup Palma

Efter totalt fyra seglade race i Superyacht Cup Palma kunde svenska Svea ytterligare en gång klättra högst upp på J Class-pallen. Första rapporten från den inledande racedagen signerad Jimmy Hellberg hittar du i notisen Svea inleder Superyacht Cup med två vinster. Här följer andra delen som täcker resten av regattan.


Efter första dagens två kryss-länsbanor som Svea spikade stod det inför dag två ett Coastal Race på agendan.

– Faktum är att båtarna är så oerhört jämna att starten blir väldigt avgörande, berättar Jimmy och fortsätter:

– Vi hade lite misskommunikation just i starten av race 3 mellan vår taktiker Bouwe Bekking och rorsman. Till saken hör att dessa båtar inte direkt svänger på en femöring, det krävs en hel del roderutslag och en hel del tid för att få till en kursändring, och när man väl har fått 180 ton båt att börja svänga, ja då tar det lika mycket tid och lika mycket mot-roder för att stoppa rotationen. I pre-starten kallade vår taktiker att rorsman skulle lova, kraftigt, men inte hur långt, utan fortsatte i stället att kalla på större och större lovning, vilket rorsman enligt instruktion också gjorde. Det snurrades många varv på ratten, varpå nästa call var ”håll denna kurs”. Men riktigt så funkar alltså inte en J Class.

En fullt fokuserad Jimmy längst ner till höger i fotografiet och Magnus ”Bagi” Woxén sittande i mitten. Foto: Sailing Energy / Superyacht Cup

Normalt finns rutinerade Magnus ”Bagi” Woxén som en hjälpande hand till rors, dels som coach, dels för att dessa båtar också är extremt tunga på rodret, men inte den här gången. Jimmy förklarar varför:

– Bagi gör sin nionde säsong i J-Class cirkusen och han har varit rorsman både på Topaz och på Svea när ägarna inte kunnat vara med. Nu var vi dock en man kort på mitt lä-backstag och då hoppade Bagi in där i stället. Utan Bagis rutin att tolka situationen blev vi aningens sena att skära startlinjen och dessutom klämda mitt emellan Velsheda i lä och Rainbow i lovart. Svea blev då ett enkelt byte med Velsheda som gjorde allt för att segla så högt som möjligt och med Rainbow som seglade så fort som möjligt.

Svea levde bara några minuter och fick sedan slå och gå bakom Rainbow.

– Lite förvånande var att Rainbow valde att slå på oss, om och om igen när vi hela tiden försökte slå oss fria. Det blev spiken i kistan för oss i race 3, medan Velsheda fick segla ostört iväg till seger.

Foto: Sailing Energy / Superyacht Cup

Tredje dagen ställdes seglingarna in på grund av utebliven vind. Sjöbrisen kom inte heller igång. Inför sista dagen hade låg Svea på 5 poäng, Rainbow på 6 och Velsheda på 7 poäng. Tävlingsledningen valde att återigen köra ett längre Coastal Race. Svea var alltså tvungna att komma som sämst tvåa för att vinna regattan.

– Om vi bara kunde komma loss i starten så skulle det nog kunna gå vägen, berättar Jimmy och fortsätter:

– Men den här gången lade man en länsstart vilket är rätt ovanligt och inte något vi har tränat på. Afterguarden började snacka strategier och fördäck började preppa för hissning. Hela båten var på spänn och alla var superfokuserade på att ha koll på sin position. Bouwe tillsammans med navigatören Steve Hayles guidade rorsman helt utan misskommunikation och Svea hade jobbat upp bra fart och skar startlinjen på skottet med fylld spinnaker i lovart om båda konkurrenterna. Genast hade vi en halv båtlängd i ledning!

Haken var att nästa rundning bara låg fem minuter bort och det såg länge ut som att Svea inte låg tillräckligt mycket före Velsheda och Rainbow för att kunna gippa och gå före.

– Precis på vår layline fick vi en vindby som gjorde att vi fick några meters extra ledning och med mycket liten marginal kunde vi gippa och gå före. Min puls var i halsen, inte bara för att jag i gippen måste ta hem 60 meter backstag i ett högsta möjliga tempo, utan mest för att jag absolut inte vill vara med om en kollision med dessa bestar! Det har hänt förr och det blev allvarliga skador på både båt och manskap.

Foto: Sailing Energy / Superyacht Cup

Eftersom man kunde gå före, rundade Svea upp först på den sex sjömil långa kryssen och kunde segla med en lös bevakning.

– Man kan ju bara bevaka en båt, men ingen valde att bryta sig loss. Antagligen för att alla var rätt säkra på att det var högerkanten som gällde. Båtarna var helt jämna i fart och vi låg sida vid sida hela kryssen, i solsken, 12 knop vind och platt vatten. Bättre än så blir det inte, berättar Jimmy.

För varje rundning som följde ryckte Svea lite varje gång, dels på bättre manövrar, dels på bättre styrning. Att inte försöka tvinga dessa båtar att svänga i onödan eller att korrigera för en sväng som inte blivit rätt från början, kostar alltid båtlängder. Att hålla momentum är A och O i dessa båtar.

– Det var ett jämt och tajt race men vi gick än en gång ur striden som segrare och kunde för tredje året i rad få inskriptionen på bucklan i Superyacht Cup Palma. Nästa regatta på agendan för Svea är Maxi Yacht Rolex Cup i Porto Cervo och sedan J-Class VM i Barcelona, veckan innan Americas Cup, det blir magiskt, avslutar Jimmy.

Veteranen Velsheda slutade tvåa och nykomlingen Rainbow kom trea.

Foto: Sailing Energy / Superyacht Cup

Top