Harding rapporterar från TP52:an Zer°emission

Det är väl ingen som har missat att Gotland Runt har startat; igår klasserna ORCi, Doublehanded, Multihull och Classic starting, och idag SRS fullcrew. Här bjuder Christian Harding på en rapport från TP52:ab zer°emission, som just nu förbereder sign inför rundningen av Gotlands södra udde och ikoniska Hoburgen.

"Spännande första dag och natt. Efter en lite stökig start med många stora båtar lyckades vi smita iväg tillsamman med tyska Varuna. Efter mer eller mindre matchracing hela vägen upp till Norra Lagnö föll ett av våra lokala tricks väl ut, där vi gick på andra sidan om en av öarna, och plötsligt var ikapp och nästan om. Varuna är en väldigt snabb båt, det inspirerade hela teamet, att slag för slag smita ifrån lite mer.

Ner mot oxdjupet öppnade det upp lite och deras stora code zero kom fram samtidigt som vi lyckades få en reva i vår gennaker. Vipps så skickade de ut sin svängköl och försvann mot lindahlsundet, något frustrerande när vi hade kämpa på så bra. Men återigen, när vi lämnade Grinda bakom oss, knaprade vi hela tiden in med våra skärgårdsspecialitet, jaga uddar och andra roliga tricks. Strax innan Sollenkroka bjöds det på matchracing igen! Efter en slagduell på 25 slag hade vi lyckats pricka in våra uddar rätt och smet iväg.

Nu var vi tvåa och närmade oss Sandhamn! Kryss runt Sandhamn passade oss bra och vi lyckades rycka lite till och nästa mål blev Almagrundet. Där kom verkligheten ikapp när Varuna fick upp sin code zero och svängde ut sin köl åt lovart. Plötsligt kom de läskigt fort och susade förbi strax innan Almagrundet. Natten blev ljus och magiskt vacker, så som den bara kan vara här uppe i norra Europa.

Efter lite skador där segel och mantåg gått sönder har vi tappat en hel del och plötsligt ser vi våra vänner på Elvis bakom oss, dags att öka tempot. Samtidigt har polska VO70:an med Martin Strömberg ombord försvunnit runt Hoburgen så vi får kämpa på.

Hoburgen. Foto Christian Harding

Kan bara tipsa alla som inte har seglat Gotland runt, gör det! Magiskt vackert och spännande mix av segling i skärgården och på havet. Gotland sett från havet är inte fel det heller. Dags att byta segel nu och öka tempot!

Hälsningar Chistian Harding

Top