HAR DU KOLL PÅ SJÖMÄRKEN?

Har du koll på sjömärken? Det kan du ha nytta av i nästa Veckans Quiz. Den här gången är priset nya 7x50CF WP Global Compass från Nikon (exklusiv kikare) samt en plats i Guldfinalen där en seglingsvecka i Kroatien står på spel. Quizen hittar du i vårt nyhetsbrev. Teckna dig nedan! I skrivande stund har 10 personer kvalificerat sig till Guldfinalen.

Vill du veta mer om Nikons nya 7x50 CF WP Global Compass? Gå in på sidan www.nikon.se.


HAR DU KOLL PÅ SJÖMÄRKEN? HÄR TAR VI EN TITT PÅ PUNKT-, SPECIAL- OCH MITTLEDSMÄRKEN.

Punktmärken är vanliga i kustområden där farleder förgrenar sig kring ett litet grund. Rakt under pricken finns ett grund men runt om pricken är det ingen fara att ta sig fram. Punktmärkena är röda och svarta och har två svarta klot som topptecken.

Specialmärken är sjömärken som i första hand markerar en gräns. De är gula och har ett kryss som topptecken. Specialmärken används för att markera hinder som mätinstrument, militära övningsområden, kablar och rör.

Mittledsmärken är ganska ovanliga i kustområden. Mittledsmärken används som mittmarkering i farled eller för att utmärka en angöring där en farled börjar. Mittledsmärkena är röda och vita i vertikala fält och har i förekommande fall ett rött klot som topptecken.

Fotografiet ovan visar en mittledsprick vid Vattkast i Korpo. Foto Wikipedia - Prick

Top