Hansen och Williams till final

Klassisk duell på Marstrand


Björn Hansen och hans Nautiska Racing har chans att vinna Stena Match Cup Sweden för fjärde året i rad, något som inget lag lyckats med tidigare. Finalen inleds 13.30 och där väntar Ian Williams som vände och vann sin semifinal mot Keith Swinton.

Igår inleddes semifinalen i Stena Match Cup Sweden och Björn Hansen visade att han inte planerar något annat än att behålla sin mästartitel på Marstrand.

Med en 2-0-ledning mot världsettan Taylor Canfield inledde Hansen och hans lag Nautiska Racing den tredje matchen under lördagsmorgonen. Där kom segersviten av sig efter en jämn slutspurt där Canfield lyckades hålla undan och vinna.

I den andra matchen tog Canfield en tidig ledning men vid den sista rundningen kom Hansen tillräckligt nära för att utmana. Canfield drog på sig ett straff för att han inte höll undan när det var kontakt mellan båtarna. Ett straff som han inte kunde kvittera innan Hansen passerade mållinjen som vinnare.

– Det var en riktigt tuff serie mot Canfield och i de två sista matcherna var det millimetrar som avgjorde till vår fördel, säger Björn Hansen. Det var en väldigt skön känsla att vara först över mållinjen. Att segla final på Marstrand är det finaste som finns för svenska seglare och nu kör vi för vår fjärde raka seger.

Den regerade världsmästaren Ian Williams och hans Team GAC Pindar var piskade att vinna sin första match Keith Swinton (AUS) och Black Swan Racing. Britten lyckades kvitterade resultatet till 2-2 och tvingade fram en avgörnade match där han tog ledningen från starten. Swinton jagade men kom aldrig nära nog för att kunna attackera. Team GAC Pindar säkrade en plats i finalen efter en imponerande vändning.

Den australiensiska seglingslegendaren Peter Gilmour vann tävlingen 1997, 1998, 1999 och tog totalt sju titlar i Stena Match Cup Sweden innan han la karriären på hyllan. Björn Hansen har nu chans att bli den första skepparen som vinner på Marstrand fyra år i rad. Ian Williams och Björn Hansen har mötts två gånger i final i Stena Match Cup Sweden – 2011 vann britten och i fjol vann Hansen.

I Keith Swintons Black Swan Racing ingår två svenska seglare – taktikern Olof Lundgren och fördäckaren Anders Dahlsjö.

Resultat semifinaler Stena Match Cup Sweden 2015

Björn Hansen – Taylor Canfield 3-1

Keith Swinton – Ian Williams 2-3

Lagen i finalen

Nautiska Racing (Sverige):

Björn Hansen – Skeppare

Gustav Tempelman – Taktiker

Carl-Johan Uckelstam – Trimmare

Fredrik Aurell – Trimmare

Mathias Bredin – Fördäckare

Team GAC Pindar (Storbritannien):

Ian Williams – Skeppare

Chris Main – Taktiker

Mal Parker – Trimmare

Ricky McGervie – Fördäckare

Gerry Mitchell – Trimmare

Lagen i match om tredjepris

US One Sailing Team (Amerikanska Jungfruöarna):

Taylor Canfield – Skeppare

Morgan Trubovich – Trimmare

Mike Rehe – Trimmare

Hayden Goodrick – Fördäckare

Garth Ellingham – Taktiker

Black Swan Racing (Australien): 

Keith Swinton – Skeppare

Olof Lundgren – Taktiker

Ted Hackney – Trimmare

Henry Keinot – Trimmare

Anders Dahlsjö – Fördäckare

Top