Hallberg-Rassy späckhuggarnas nya favoritsnacks!

Nyligen har det inkommit flertalet rapporter om späckhuggare som attackerar - de vanligtvis lugna djuren har gått till angrepp mot fiske- och segelbåtar längs med Spaniens och Portugals kuster, ibland har de till och med bitit av båtarnas roder. 

Johannes Brandt, 32, från Stockholm, seglade ombord på Beautiful Dreamer, en elva meter lång Hallberg-Rassy, som attackerades fredagen den 11 september.

– Vi hade inte en chans att göra något. Vi låg och guppade bland tre meter höga vågor, säger han.

Tillsammans med kaptenen Justin och kollegan Michael hade Johannes Brandt flugit ner till Teneriffa för att transportsegla båten till Hamble i södra England. Turen som förväntades ta totalt 15 dagar har kantats av motorstrul. Under en vecka fick de ligga i hamn för att vänta på reservdelar.

Besättningen hade under fredagen stannat i La Corunaför att tanka. Ett par timmar senare befann de sig på öppet hav - Då kom attacken.

– Klockan var 13:30, jag låg och sov eftersom jag var off watch. Justin satt och styrde när ratten plötsligt slog bort hans händer.

– Vi stängde av motor och el men det fortsatte. Då såg vi hur en späckhuggare simmade vid ytan intill båten. Då förstod vi vad som hände, säger Johannes Brandt.

Attacken från späckhuggarna fortsatte i några minuter till. Efter en stund försvann de, men då var det redan försent, båten hade förlorat all styrförmåga.

– De attackerade rodret 20 gånger. Vi kan se på vår plotter att de knuffat båten i cirklar fyra gånger, säger Johannes Brandt.

Efter attacken tvingades besättningen kalla på hjälp. Efter en krånglig rundringning nådde larmet den spanska kustbevakningen. Först efter en och en halv timme på drift kom hjälpen.

– Det var en ganska svår manöver att bogsera oss eftersom det var så mycket sjö. Vi fick bogseras rätt snabbt för att hålla linorna spända.

Efter bara tio minuter med kustbevakningens båt som draghjälp attackerades Beautiful Dreamer igen. Samma späckhuggare hade kommit tillbaka.

– Vi knuffades så att vi gled med sidan framåt. Då gick bogservajern av och de fick kasta över nya till oss, säger Johannes Brandt.

I hamnen väntade experter från CEMMA, en organisation som är specialiserad på marina däggdjur. De bistod med dykare som undersökte båten. Rodret var trasigt och stora bitmärken syntes på kölen.

– När dykarna kom upp och sa ”you were lucky”… det var då man insåg att det kunde ha gått dåligt. Vi klarade oss helskinnade men det var lite läskigt, säger Johannes Brandt.


Oförklarliga attacker
Nu är attacken ett försäkringsärende och båten är kvar i Spanien. Johannes, Justin och Michael fick flyga hem i tisdags.

Attacker från späckhuggare har tidigare varit extremt ovanliga men i år har flera båtar attackerats. Vissa båtar har, likt Beautiful Dreamer, gått sönder. Men skälet till späckhuggarnas plötsliga aggressivitet är fortfarande oklart.

CEMMA vill inte uttala sig om det udda beteendet innan deras rapport är klar.

”Vi undersöker båtarna, och det är många”, skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

– Jag har sett dessa späckhuggare växa upp, jag kan deras historia, men jag har aldrig sett eller hört talas om attacker, har Rocío Espada, vid det marinbiologiska laboratoriet på universitetet i Sevilla, tidigare sagt till The Guardian.

I Gibraltarsundet finns det färre än 50 späckhuggare kvar som lider av skador, svält och föroreningar – något som skulle kunna förklara deras beteende.

Top