Händelserik semifinaldag – Finalklart i GKSS Match Cup Sweden

Pressmeddelande från Match Cup Sweden: Kapsejsning. Krockar. Svart flagg. Anna Östling till final. Det var en händelserik lördag på Marstrand när semifinalerna i GKSS Match Cup Sweden.


– Det kommer bli en grym final. Det är detta vi sett fram emot och hela helgen är en dröm med vädret och de här vindarna. Det kan inte bli bättre, säger Anna Östling.

Än en gång bjöd Marstrand på fint väder, bra segling och mycket folk. Både den uppbyggda läktaren och klipporna var välbesökta med publik som levde sig in i tävlingarna och skapade en härlig inramning.

Förmiddagen inleddes med två klara segrar. En i herrklassen och en i damklassen. Engelsmannen Ian Williams gick rent och tog en stabil 3-0-seger mot Harry Price från Australien.

– Vi gjorde tre solida och bra race i luriga väderförhållanden. Hela laget pushade varandra och gjorde en jättebra insats. Det är fantastiskt att vi lyckades ta tre raka segrar och avancera till finalen, säger Ian Williams.

Paul Wennerholm

Under förmiddagens andra semifinal, i damklassen, blev det dramatiskt. Holländskan Renee Groeneveld som tog sig till semifinalen via gårdagens sail off avancerade till final efter 3-0 i matcher mot Clare Costanzo från Australien. I den sista seglingen inträffade en kapsejsning. Kort efter att Groeneveld passerade mållinjen som säkrade platsen i finalen välte Costanzos båt. Flera i besättningen hamnade i vattnet, men kunde snabbt hjälpas upp och möttes av applåder av publiken.

Eftermiddagen bjöd även den på dramatik. När det var dags för svenskduon Niklas Dackhammar i herrklassen och Anna Östling i damklassen att tävla om finalplatserna. Anna Östling imponerade stort och tog tre raka segrar inför en minst sagt nöjd hemmapublik.

– Jag märkte när vi kom på fast mark att man var lite skakig i benen. Det var fantastisk roligt idag, säger Anna Östling och fortsätter:

– Vi hade bestämt oss för att vara stenhårda i starterna, Sedan hade vi bra jobb ombord och valde rätt på banan. Vi släppte in henne (Olivia Mackay) lite i sista matchen, men tog tillbaka det snabbt. Jag upplevde att vi inte gav henne så mycket chanser.

Östling är därmed klar för den historiska första damfinalen i GKSS Women´s Trophy där Groenevled väntar. Olivia Mackay från Nya Zealand får ställa in sig på att segla om bronset mot Costanzo.

– Det kommer bli en grym final. Det är detta vi sett fram emot och hela helgen är en dröm med vädret och de här vindarna. Det kan inte bli bättre, säger Östling.

Paul Wennerholm

Semifinalen för Dackhammar inleddes knappast på bästa sätt. I samband med starten krockade han med fransmannen Yann Guichard och därefter även med klipporna. En av säkerhetsbåtarna ingrep då för att hjälpa Dackhammar. Något som per automatik innebar svart flagg och diskvalificering för Dackhammar i den första seglingen.

– Det kändes segt att få en svart flagg för att de ingrep när vi inte kände att vi behövde hjälp, samtidigt kanske det hade slutat så ändå. Det är en jobbig start på en semifinal, säger Niklas Dackhammar och fortätter:

– Klart det är jättetråkigt att förlora semifinalen, samtidigt får man försöka se framåt. Vi kan vara rakryggade och hålla huvudet högt och nu är det bara att ladda om inför morgondagens bronsmatch. Vi har fortfarande siktet inställt på pallen.

Den meriterande Guichard vann således även de två efterföljande racen och tog sig till final där Williams står för motståndet.

– Yann har varit med i seglarvärlden väldigt länge och är väldigt erfarenhet. Han är en polerad seglare och seglar med ett lag som har tränat och tävlat länge och kontinuerligt. Alla i vår besättning måste verkligen prestera vårt bästa för att vinna finalen, avslutar Ian Williams.

Söndagens finalschema

GKSS Match Cup Sweden Final

Ian Williams/GAC Pindar (GBR) – Yann Guichard/Spindrift Racing (FRA)

GKSS Match Cup Sweden Petit Final

Harry Price/Down Under Racing (AUS) – Niklas Dackhammar/ESSIQ Racing Team (SVE)

GKSS Women´s Trophy Final

Renee Groeneveld/Dutch Match Racing Team (NED) – Anna Östling/Team Anna (SVE)

GKSS Women´s Trophy Petit Final

Clare Costanzo/Fusion Racing (AUS) – Olivia Mackay/Sailing Team NZL (NZL)

Top