Götheborg of Sweden - Världens största seglande träskepp

Ostindiefararen Götheborg påbörjade i somras sin Asienexpedition och är just nu i Monaco. När hon var i London klev youtubekanalen History Hit ombord världens största seglande träskepp. 

Onsdagen den 8 juni lämnade Götheborg of Sweden sin hemmakaj i Göteborg för att påbörja den stora Asienexpeditionen. I augusti var ett av stoppen i London och youtubekanalen History Hit var snabbt på plats och klev ombord.

Götheborg är en kopia av den ostindiefarare Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. 

Asienexpeditionen 2022-23

Götheborg avseglade från Göteborg 8 juni 2022 och planerad ankomst till Shanghai är i september 2023. Efter segling i Östersjön och Nordeuropa fortsätter skeppet till Medelhavet. Under vintern 2022/2023 stannar skeppet i Medelhavet, för att i mars 2023 fortsätta mot Asien. Målsättningen med expeditionen är att använda skeppet som en mötesplats och plattform för handelsrelationer, med hållbarhet som ledord.

Just nu befinner sig ostindiefararen i  Monaco och hade sin sista dag med gäster idag, sen bär det vidare mot Valletta.

Top