GSYS Big Boat Race powered by BENN’S. 5-årsjubileum och längdrekord?

Idag firar Gamla Stans Yachts Sällskap (GSYS) sitt 5-årsjubileum av ”Big Boat Race” – med titelsponsorn BENN’S – redan med känningar på flera rekord.


– Vi kommer bli fler än någonsin och slå förra årets längdrekord på 853 fot, säger Patrik Salén entusiastiskt.

Traditionen bjuder på en bana mitt i Stockholms stad. Fokus ligger på större båtar, över 48 fot, cirka 15 distans och en regatta med stora sociala förtecken. – Vi inleder på fredagen med BBQ vid Nya Djurgårdsvarvet, skepparmöte med frukost på bryggan och avrundar med stor regattamiddag, berättar Patrik och fortsätter. I år har vi tagit oss an den stora festlokalen, “Sveasalen”, för att hantera ett rekorddeltagande, berättar GSYS Klubbmästare Anders Johnson.

Patrik berättar vidare att man förra året gladdes av en allt större blandning mellan modernare och klassiska båtar. – Vi hade nöjet att slå individuellt längdrekord med Huyndais 100 fot och därtill hade vi även en Swan 82:a och flertalet Swan 65:or på startlinjen. Därifrån hela spannet till vår äldsta deltagande båt i “Beatrice Aurore” (1920, 67 fot), till många härliga återkommande deltagare. Vi välkomnar även entypsklasser att delta, dock med egen start, och i år kommer glädjande nog Seacart 26:orna återigen att lägga en av sina Cup-seglingar kring vårt Big Boat Race.

En nyhet för i år är att Swan-klassen i Sverige kommer introducera en cup; Swan Sweden Classic Regatta (SSCR), och utnyttja Big Boat Race som en av tre cup-seglingar.

– I år satsar vi på fler och längre båtar där de flesta av förra årets deltagare redan signalerat att de återvänder och en del ny-gamla båtar återkommer, som t ex Whitbread Maxi:n “Rothmans” (81 fot). Målet är att nå 1100 fot på startlinjen!

Ytterligare en nyhet för 2014 är introduktionen av en ny mätregel där GSYS tillsammans med SSF ingår i ett “pilotprojekt”. Regeln, SRS-p, är framtagen av SSF för att ta in historisk data som en parameter i mätetalet och förhoppningsvis över åren skapa en allt jämnare resultatlista.

– Då vi kör jaktstart på den här regattan hoppas vi på en alltmer rafflande målgång. En av våra starkaste drivkrafter är att locka mer seglare till Stockholms stad. Tanken är att seglarna skall få njuta av vår unika stad som kappseglingsarena samt skapa ett intresse för segelsporten genom att visa upp den mitt inne i Stockholm. I år tänker vi testa Stockholms stad på att acceptera att både start och mål tar sig allt längre in i Stockholm. Varför inte start i Nybroviken och målgång vid slottet?

I år har man nöjet att välkomna tävlingens första titelsponsor genom mast och båttillbehörsfirman BENN’S. Därtill är både champagnemärket Pol Roger och Exotic Snacks tillbaka som sponsorer för tredje året.

– God dryck och delikata tilltugg garanteras därmed, utöver sedvanlig god och lustfylld middag i Sveasalen. Vi brukar också säkra upp någon toppfotograf så att vi kan åtnjuta våra strapatser till middagen.

GSYS Ordförande, Christer Salén, avslutar.

– Vi ser fram emot att bygga vidare på den här kappseglingstraditionen med allt större deltagande 2014. Många ser det även som en uppvärmning till KSSS ÅF Offshore race! Det är kul att KSSS följde i våra fotspår och återkommande också lägger årets största regatta med start i stan!

Välkomna till GSYS Big Boat Race powered by BENN’S!

Mer information hittar du på www.gsys.nu.

Top