Genomgång av alla lag i SuperFoiler Grand Prix som startar imorgon - missa inte det!

Klockan 07.30 imorgon bitti svensk tid startar första racet i SuperFoiler Grand Prix i Adelaide. Sex lag med några av världens absolut bästa seglare, i likadana SuperFoilers. Tänk er att stå i trapets på en halvvind och foila i 40 knop med fem andra båtar runt sig. Mycket extremare blir det inte.


På 90-talet lockade den Australiensiska 18 fot skiff-ligan några av världens bästa seglare. Bland annat Russel Coutts var med när serien sändes på Channel 7 som är den största tv-kanalen i Australien. Serien hade enorma tittarsiffror och sponsorer fanns det gott om. Nu vill skaparna av SuperFoiler Grand Prix återskapa succén.

Nästan alla foilande båtar som seglas just nu är båtar som tidigare inte foilat men som man satt foils på. Det unika med SuperFoilern är att de började med att bestämma att den skulle foila och designade sedan båten utefter det. Man har redan kommit upp i farter på över 40 knop och krascherna har varit många.

Det är som sagt en riktigt stjärnspäckad uppställning seglare som innehåller allt: vinnare i OS, America's Cup, Volvo Ocean Race, World Match Racing Tour och Extreme Sailing Series.

Team Pavement

Steve Thomas, Rhys Mara, Dan Morris

Det laget med absolut mest timmar i båten. Steve och Rhys har varit med i sedan starten av projektet och har seglat och utvecklat båten dagligen sedan den första båten sjösattes i höstas. Det gör att även om de kanske inte har den tyngsta meritlistan så kommer de förmodligen vara med i toppen. Steve som är rorsman har två VM-guld i 29er och är topp 10-15 i världen i moth. Ni har väl inte missat vår intervju med Steve från i höstas där vi pratade om just SuperFoilern.

The Dark Horse

Phil Robertson, Stewart Dodson, James Wierzbowski

Det finns väl ingen svensk seglare som inte känner till Phil Robertson efter två segrar i rad i Match Cup Sweden. Och både Stewart och James seglar med Phil på World Match Racing Tour som de har dominerat sedan övergången till M32or. Alla tre seglar även på Extreme Sailing Series så de är erfarna inom foiling.

Euroflex

Nathan Outteridge, Glenn Ashby, Ian Jensen

Favoriterna att ta hem serien. Tre av de absolut bästa seglarna i världen. Nathan och Ian vann OS-guld i 49er i London och var rorsman respektive vingtrimmare på Artemis Racing i America's Cup 2013 och 2017. Glenn Ashby var skeppare och vingtrimmare på Team New Zealand när de vann America's Cup på Bermuda i somras och har nio VM-guld i A-cat.


Team Kleenmaid

Olivia Price, Matthew Chew, Josh McKnight

Skeppare Olivia Price är den enda kvinnliga deltagaren. Hon tog OS-silver i match racing i London redan som 20-åring. Med sig har hon två av världens bästa moth-seglare.

Tech2

Luke Parkinson, Ayden Menzies, Sam Newton

Luke Parkinson var med i förstauppställningen i Artemis Racing och vann innan det Volvo Ocean Race med Abu Dhabi. Ayden Menzies var även han med i Artemis och Sam Newton vann America's Cup 2013 med Oracle Racing i den makalösa comebacken.

iDintranet

Paul Campbell-James, Fang Warren, Ed Powys

Paul Campbell-James har vunnit Extreme Sailing Series två gånger som rorsman och var senast i Bermuda vingtrimmare på Land Rover BAR. Ed Powys var även han med i Land Rover BAR och Fang Warren är en erfaren match racing och 49er seglare.

I Australien kommer seglingarna livesändas på den största tv-kanalen; Channel 7. Men här i Sverige kommer vi att kunna se det gratis på YouTube och vi kommer att länka till sändningen. Missa inte det! Nedan är en försmak av vad du kan förvänta dig.

Det är fortfarande oklart över vilken bana som kommer seglas men jag gissar på att det blir något i stil med World Match Racing Tour och Extreme Sailing Series. Det vill säga halvvindsstart och sedan både kryss- och länsgate.

Måns Holmberg

mans@searchmagazine.se

Top