Frivilliga från RS Möja nomineras till Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en utmärkelse för en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets 1400 räddningstjänstuppdrag har fem insatser nominerats som särskilt föredömliga. Men alla utförs inte med båt. En av de nominerade ryckte ut på cykel.

När larmet om ett hjärtstopp på Möjaströms brygga kom den 22 juni, struntade den frivilliga sjöräddaren Yngve Berglund i att ta sig till öns sjöräddningsstation. I stället tog han sin SSRS-strajpade elcykel och trampade direkt till olycksplatsen.

– Jag insåg att det skulle gå mycket snabbare att plocka med mig den defibrillator som vi satt upp vid gästhamnen i Kyrkviken, som var på vägen. Jag var på plats inom några minuter, säger han.

När han anlände till platsen såg han en man som låg livlös på kajen. En person från en förbipasserande båt hade stannat och påbörjat hjärt- och lungräddning. De turades om med HLR, och Yngve Berglund gjorde tre defibrilleringar innan hans kollega Helene van den Berg anlände med sjukvårdsväska och syrgas. När ambulanshelikoptern sedan kom kunde personalen konstatera att mannens hjärta var i gång, men hans tillstånd kritiskt.

– Detta var mitt första hjärtstopp, och jag är så innerligt tacksam för all utbildning jag fått inom SSRS. När man vet vad man ska göra är det enklare att slå bort känslorna och bara köra, som på autopilot, för att göra allt man kan för att rädda någons liv, säger Yngve Berglund.

Mannen, en man i 55-årsåldern boende på Möja, fick ligga nedsövd en längre tid på sjukhus, och det var länge oklart om han skulle överleva. Men det gjorde han – och Yngve har till och med träffat honom.

– Det är inte alltid vi sjöräddare får veta hur det går med dem vi undsätter, men Möja är litet så jag har fått återkoppling av gemensamma bekanta. När vi träffades fick jag berätta i detalj vad som hänt för han mindes ju inget.

Han tillägger:

– Men jag vet fortfarande inte vem mannen som hjälpte till med HLR var. Han försvann innan vi hann tacka honom.

Besättning

Yngve Berglund och Helene van den Berg

Fakta, Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 17 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras onsdagen den 9 mars.

Top