Fredagsintervjun: Julius Hallström

Han är en av svensk seglings, duktigaste, starkaste roligaste och hungrigaste seglare. Hungrig på framgång tänker du kanske då, vilket förvisso också stämmer, men främst är han Sveriges hungrigaste seglare – han kallas kärleksfullt ”Trashcan” av sina lagkamrater – för han äter allt.  

Denna solstråle har alltid ett leende på läpparna och en seglingsresumé som är nästan lika imponerande som hans biceps. Denna veckan hittar vi den blott 21 år gamla Julius Hallström i Cascais, där han är grinder ombord på den svenska RC44 Artemis Racing. 

Efter sex seglade race och två dagars segling ligger Artemis Racing på femte plats, tre poäng ifrån pallen.

Vi tog oss ett snack med Julius innan han drog ner till Cascais!

Vilka båtar seglar du?  

Julius: Förutom Artemis, så är jag också grinder på Elvis, den svenska båten på Fast 40-serien. Jag seglar M32 tillsammans med Johnnie Berntsson och GC32 med SAP Extreme Sailing Team på Extreme Sailing Series. Jag har ofta väldigt fysiskt krävande roller, vilket passar bra, jag känner mig inte som en taktiker. Ombord på Elvis kallar vi oss för ”the Sherpas” för vi gör alla tunga lyft…

Kötta! 

Vad har du för seglingsbakgrund?

J: Jollar! Jag började i Optimisten, och seglade sen 29er och 49er. Tappade också bort mig och hamnade i Lasern ett kort tag.

Hur tog du dig från att segla jolle till dit du är idag?

J: Vintern 2015-2016 var min skeppare (Emil Järudd) i Rio med 49FX-tjejerna, och jag blev kvar ensam i Sverige, utan att segla. Jag kommer ihåg hur jag satt hemma och ringde alla jag känner för att se om det fanns någon möjlighet att få komma ut på vattnet, och som tur var fick jag ett samtal från Hans Wallén som frågade om jag ville segla M32. Det slutade med att jag i princip bodde med honom i två månader. Det va fantastiskt, jag lärde mig så mycket. Hans kan va väldigt tuff när man är ute på vattnet, samtidigt som han är pedagogisk och hjälpsam på land. Sen har det rullat på därifrån…

Hur hamnade du på Bermuda?

J: Jag var med på Youth Olympic Camp där jag gjorde ett 4 minuter maxtest i rodd, tydligen gick det ganska bra för Artemis flög ner mig till Bermuda för en två månaders ”praktik” efter det. När de två månaderna var över fick jag frågan om jag ville vara kvar som en extra seglare under Cupsatsningen.

Artemis Youth

Vad gör du när du inte seglar?

J: Tränar, seglar andra båtar…

Och när du är ledig?

J: Hahaha, jag har inte varit hemma så mycket på sistone, eller haft så mycket ledigt. Men helt normala saker, typ hänga med kompisar, sova, kitesurfa, åka skidor, sen gillar jag att gå på Hockey.

Hur många timmar tränar du i veckan?

J: När jag är hemma tränar jag två gånger om dan, sex dagar i veckan, så någon stans mellan 10 och 18 timmar. När vi är ute och seglar tränar jag inte lika mycket, det är ett träningspass i sig att segla GC32.

RC32 / SAP Extreme Sailing Team 

Vad vill du bli när du blir stor?

J: Större? Hahah. Just nu vill jag fortsätta göra det jag gör. Idag seglar jag mest high performancebåtar, och det hade varit kul att testa andra typer av segling – till exempel offshore. Innan jag blir 25-26 vill jag ha gjort i alla fall ett ordentligt offshore race, typ Volvo Ocean Race. Jag skulle också vilja driva en egen kampanj i framtiden, det är bland annat därför jag är så tacksam att få segla med SAP. Jag har lärt mig så otroligt mycket av Jes (Gram-Hansen) och Ras (Køstner), de inspirerar mig att tänka ett steg längre och hur jag kan ta min segling till nästa nivå, bortom grinding.

Vad är kvar på din bucketlist?

J: Vinna Extreme Sailing Series – vilket faktiskt kan hända redan i år! Om vi vinner i Mexico och Alinghi kommer trea är titeln vår. Jag vill också va med och vinna America’s Cup, och något stort offshore race… Jag har massa vinnande kvar att göra!

5 snabba!

RC44 - GC32

Lunch - Middag (lätt)

Assault Bike – Roddmaskin (mest likt en grindmaskin)

Kalifornien - Karibbean

Morgon - Kväll

Intervjun är gjord av Hanna Ericksson, detta är en nedkortad och översatt version, originalet finns här

Top