Francois Gabart - Rekordkrossaren

Francois Gabart fortsätter att imponera under hans försök att bli den snabbaste människan att segla runt jorden själv. Skepparen på den 30 meter långa MACIF trimaranen har seglat 669 sjömil på de senaste 24 timmarna och har drygat ut sin ledning till 1157 sjömil jämfört med nuvarande rekordhållaren Thomas Coville. 

Igår kl 13.20 svensk tid nådde nådde han Kapstadens longitud, 29 dagar, 3 timmar och 15 minuter efter starten i Quessant. Det är den näst bästa tiden någonsin, om man räknar med både ensamseglare och besättningar. Bara Francis Joyon och hans besättning på IDEC Sport har en bättre tid efter att de kom dit på 26 dagar, 15 timmar och 45 minuter i fjol.

MACIF trimaranen har förbättrat rekordtiden mellan Quessant och Kapstaden för ensamseglare. Tidigare rekordhållaren var Thomas Coville som förra året gjorde det på 31 dagar, 11 timmar och 30 minuter. Men vad som är mest imponerande är Gabarts nya rekord mellan Tasmanien och Kapstaden. Han seglade den sträckan på 7 dagar, 15 timmar och 15 minuter, vilket är 6 timmar bättre än IDEC Sports tidigare rekord. Han är alltså den snabbaste någonsin på den sträckan, båtar med besättning inräknat.

Men huvudmålet, att bli den snabbaste ensamseglaren runt jorden ska fortfarande slås. Han leder just nu med 1157 sjömil mot det tidigare rekordet och för att slå det måste Gabart nå Quessant innan den 23 december.

Tracker

Facebook

Top