Framtidens kvinnliga IQ-foilare

Johanna Hjertberg bedriver just nu en OS-satsning i klassen IQ-Foil. Den kommande säsongen kommer bli väldigt spännande för henne. Det stora målet är att ta en nationsplats för Sverige till OS i sommar. Tävlingen i Hyeres är den sista kvaltävlingen för en nationsplats och det är den tävlingen som Johanna nu lägger allt sitt fokus på. Det som krävs är att placera sig som 5:e bästa nation. Hon är just nu i Cadiz där hon kommer att vara i tre veckor för att tävla och träna inför tävlingen i Hyeres.

Den senaste tiden har bestått av mycket träning på olika ställen. Bland annat har Johanna befunnit sig på Lanzarote hela januari och två veckor i december. Hon har varit där de senaste tre åren och det har blivit en samlingsplats för hela klassen. Det är många nationer som samlas där för att träna och tävla tillsammans.

Johanna i racemode. Foto: Sailing Energy

Segling har varit en stor del av Johannas liv ända sedan hon var liten. Hon gick som många andra i seglarskola och seglade för skojs skull. Samtidigt som hon jobbade på seglarskola och seglade lite blandade saker kombinerade hon det med sin dans som under en lång tid var hennes primära sport. När hon började med seglingen seglade hon E-jolle på KSSS i två år innan hon fastnade för vindsurfing, utan foil. Hon blev inspirerad av sin pappa som körde vindsurfing och bytte spår. Första gången Johanna Hjertberg testade IQ foil var 2019 på ett läger i Saltsjöbaden. Det var ett läger där alla juniorsurfare i Stockholmsområdet samlades för att testa foil. Hon fastnade direkt, speciellt för farten. Hon kunde komma in i klassen relativt snabbt med tanke på att hon redan kunde alla grunderna i vindsurfing, det handlade då mest om att lära sig kontrollera flyget.

Johanna är relativt ny i sin OS-satsning som startade 2021. Hon har sedan dess satsat mer eller mindre på sin segling på heltid i perioder och kombinerat det med jobb fram till 2023. Nu satsar hon fullt ut på sin segling. Hon säger att hon har utvecklats mycket som person och som seglare den senaste tiden. Det händer mycket varje dag och hon känner att hon går igenom en resa som bidrar till sin livs personliga utveckling. Att bedriva en OS-satsning bidrar också till att du driver en kampanj. Det är mycket mer än bara att segla som Johanna tycker är kul. Det är flera olika bitar men det skapas också utmaningar i att skapa en vardag där hon kan lägga all sin tid på segling och träning samtidigt som man ska få allt annat i livet att fungera. Det krävs hårt jobb att ta sig dit. Johanna nämner också att det är svårt att klara det helt själv och att en stor del av detta är att hitta ett team. Det är viktigt att skapa relationer och personer i sin närhet som man kan få hjälp och stöttning av.

Johanna på sin IQ-foil. Foto: Dansk Sejlunion

Som tidigare nämnt har Johanna varit en del av utvecklingslandslaget vilket varit en stor fördel i hennes satsning. Det är enligt henne själv en stor del i att hon tagit sig dit hon är idag. Hon har fått mycket hjälp av att vara med i utvecklingslandslaget. Det startade samtidigt som hon började sin IQ foil satsning och hon har svårt att föreställa sig hur det hade sett ut för henne idag utan det sammanhanget och möjligheten att skapa en naturlig relation till en coach som har varit ovärderlig.

Läs Allt du behöver veta om den nya OS-klassen IQ Foil

Top