Fem svenska medaljer på VM i RS Aero i Sardinien

De senaste veckorna har de svenska framgångarna inom segling avlöst varandra och den svenska framgångsskörden fortsatte på VM i RS Aero i Sardininen. Hela fem medaljer seglades hem i blandade förhållanden, från 1-3 m/s till vindar upp mot 10 m/s.

RS Aero är, likt ILCA, uppdelad i olika klasser beroende på storleken på segel. Medaljerna som korades var i klasserna RS Aero 5 och 7 enligt nedan:

VM-silver i U22 klassen RS Aero 7 - Erik Wahlberg

VM-brons i U22 klassen RS Aero 7 - Aron Wärnberg

VM-guld i U22 klassen RS Aero 5 och VM-silver i totalen bland seniorer - Elliot Hellstrom

VM-brons i U22 klassen RS Aero 5 - Axel Almersson

Erik Wahlberg tv och Aron Wränberg th. Foto: David Wahlberg

Elliot Hellstrom tv och Axel Almersson th. Foto: Privat

Nedan följer en längre intervju med de svenska medaljkillarna.

Fyra svenska medaljer är ju helt fantastiskt. Vad har varit framgångsreceptet?

- Framgångsreceptet var definitivt kommunikationen, säger Erik Wahlberg. Vi hjälpte varandra genom att dela med oss av den information vi hade om hur förhållandena var på de olika delarna av banan så att vi alla fick en bättre bild av hur vi skulle segla. Vi försökte att undvika att täcka varandra, och där det var möjligt, täcka eller taktiskt blocka någon i såväl starten som vid rundningar.

Aron och Elliot håller med och tror att den goda sammanhållningen, och att de gillar att sparra och pusha varandra på vattnet, lett till framgångarna. För Axels del har det handlat väldigt mycket om självdisciplin och att hela tiden kunna motivera sig själv.

- Jag har seglat Aero sedan jag slutade med Optimisten när jag var 15 år och våra Aero Clinics har varit till stor hjälp för att kunna få chansen att träna med andra Aeros. Hemma seglar och tränar jag mot E-jollar. Förra säsongen var jag även iväg på Engelska Mästerskapen för att kunna tävla mot det tuffaste motståndet som finns i Aero-klassen. Jag tror att dessa möjligheter, och de fina resultat som jag även levererade under förra säsongen, har varit perfekt för just mig, säger Axel.

Utifrån sett är känslan att ni har god gemenskap och är en väldigt välkomnande klass. Stämmer det?

- Aeron är en väldigt välkomnande klass och vi har en bra gemenskap tycker jag. När vi åker på större tävlingar som denna ser vi till att göra det gemensamt vilket definitivt gör det ännu roligare, säger Aron.

- Gemenskapen i teamet har alltid varit en prioritet då vi vill skapa vänner både inom seglingen men också utanför, fyller Elliot in.

Elliot Hellstrom i de hårda vindarna på VM. Foto: Elena Giolai

Ta oss igenom sista racet, sista dagen, var ni nervösa, visste ni vad som krävdes inför sista racet för att klara av att ta hem medaljerna? Vad har varit er styrka under veckan?

Erik börjar med att berätta att prognosen såg lovande ut inför sista dagen. Det blåste mycket på morgonen, men sedan mojnade det lite mitt på dagen. Nyckeln på länsen var att aldrig tappa surfarna på vågorna.

- När man körde ikapp en våg passa man på att styra tillbaka eller ladda för att ta sig till nästa. Jag kände ingen nervositet då jag hade bestämt hur jag skulle segla i förhand. Sedan utförde jag racen så gott som det gick med mindre improvisationer när jag såg hur de andra valt att segla, säger Erik.

Inför sista racet på regattan hade Aron redan säkrat bronsmedaljen och tappat silvret.

- Fokuset låg snarare på att göra ett bra sista race för att avsluta på bästa möjliga sätt, vilket jag lyckades med. Under mästerskapet har min förmåga att segla bra och stabilt i alla olika förhållanden varit min största styrka. Oavsett förhållanden har jag presterat, så länge jag inte var sjuk, säger Aron som olyckligt drabbades av matförgiftning tidigt in i regattan.

För Elliot var sista dagen väldigt viktigt då han försvarade sin andra plats i totalen och första plats i U22 klassen.

- Efter första racet sista dagen tappade jag till fjärde plats i tävligen och behövde göra två bra race för att behålla mina positioner. Jag fick tänka om och försöka glömma det tidigare racet och efter det gick det bara bättre. Jag lyckades ta en andra och en första plats i de två sista racen som gjorde att jag tog tillbaka och lyckades försvara min position jag gick ut med inför sista dagen, säger Elliot.

Axel kände att det var flera bitar som tyvärr inte föll på plats vilket ledde till att hans sämsta resultat under hela regattan kom sista dagen.

- Trots att jag varit iväg på betydligt större tävlingar under säsongen i ILCA 6 blir det en större press när det är ett VM och förväntningarna på goda resultat ökar. Att hantera den situationen var svårt och det finns mycket kvar att lära, säger Axel.

Erik Wahlberg tv och Aron Wränberg th. Foto: Elena Giolai

Vad var det för förhållanden under veckan? Rekommenderar ni Sardininen som seglinsplats?

Förhållandena under veckan har varit väldigt blandade. Vi har haft allt från 1-3 m/s till 10-13 m/s. Banområdena vi seglade på låg lite skyddade, så istället för dyningar blev det korta höga och tekniskt svåra vågor som gjorde racen svårseglade. Det var även väldigt varmt, uppemot 48 grader en dag vilket var outhärdligt. Trots värmen skulle jag ändå säga att Sardinien var en bra seglingsarena berättar Aron.

För Axels del var det första gången han seglade på Sardinen och berättar att hårdvinden de två första dagarna var till hans fördel eftersom han fortfarande seglar RS Aero 5. Han tar med sig de varierande förhållandena från Sardininen som ny erfarenhet, men han gillar Gardasjön i Italien och Paignton i England som erbjuder fantastiska havsförhållanden lite mer.

Erik gillade även han de hårdare vindarna men berättar att han inte trivdes i det salta vattnet.

- Det svider både i ögonen och i ansiktet samt i skavsår på händer och fötter.

Var målsättningen medalj innan tävlingen?

- Självklart siktar jag alltid högt och en medalj har alltid varit målet med seglingen men jag har försökt fokusera mera på prestationen ute på vattnet snarare än själva resultatet. Personligen har jag ganska långsiktiga mål med min segling och detta är bara en bit på vägen och jag har fortfarande mycket kvar att lära inom seglingssporten, berättar Axel.

Elliots målsättning inför mästerskapet var en topp tre placering inom U22 och en topp 5 placering inom hela VM, vilket han med bravur lyckades med!

- Jag hade såklart hoppats på en medalj med högre valör än brons men sjukdomen satte stopp för det tyvärr, säger Aron.

Viktigt med vatten i den heta värmen. Foto David Wahlberg

Hur hade ni laddat upp innan VM, har ni seglat några andra tävlingar under sommaren? Är det någon mer segling planerad nu eller blir det en välförtjänt vila?

- Innan VM så har jag mest semestrat, men vi fick till ett par träningsdagar på plats innan. Härnäst blir det en kort paus hemma för mig och sedan ska jag iväg på U21 EM i ILCA 7 i Stavanger, säger Aron.

Elliot hade också lite semester med familjen på deras stora segelbåt och försökte att ta det lugnt, men fick några dagar innan VM på plats att förbereda sig och lära känna vattnet.

Axel berättar att han under den senaste tiden har spenderat mycket tid i ILCA 6 och därför har Aeron inte fått lika mycket uppmärksamhet. Men det betyder inte att han legat på latsidan utan Axel har seglat GP-serien, Youth Easter Meeting i Garda och Kieler Woche i ILCA 6. VM i Calasetta blev hans första tävling i Aeron sedan SM i september 2022 och med facit i hand borde han ha spenderat lite mer tid i båten för att kunna nå högre och undvika många onödiga misstag i form av gulflagg och tjuvstarter. Nu väntar några dagar med återhämtning innan fokuset återigen riktas mot ILCA 6 och JSM.

Vi säger stort grattis till killarna som seglade hem fantastika prestationer och ser framemot att följa klassen framöver.

Fullständiga resultat hittar du på www.racingrulesofsailing.org.

Top