Fem regerande världsmästare till Star Sailors League-finalen

Fem av årets världsmästare från Hempel Sailing World Championship i Århus, Danmark kommer till Bahamas i december för finalen av Star Sailors League.

Tre av de fem har tävlat förrut i Nassau: Pavlos Kontides (Laser, Cypern) var med 2015 och Šime Fantela (49er, Kroatien) 2016. Zsombor Berecz (Finnjolle, Ungern) var också med 2016 som gast åt den trefaldige olympiska medaljören Vasilij Žbogar från Slovenien. De två förstagångsdeltagarna är Kevin Peponnet (470, Frankrike) och Ruggero Tita (Nacra 17, Italien).

Pavlos Kontides

Tre av dessa världsseglare kommer från nationer där segling är en liten sport och är vana att slå i underläge. De är inte lättskrämda, inte ens när det kommer till legendarer som Paul Cayard, Lars Grael och Freddy Lööf. Kontides har blivit en hjälte i sitt hemland Cypern efter att han var den första atlet att ta en olympisk medalj i någon gren när han vann silver vid OS i London 2012. 28åringen har sedan dess vunnit VM 2 gånger på rad, 2017 och nu senast i Århus 2018.

Šime Fantela & Igor Marenić

På ett liknande sätt har Šime Fantela övervunnit alla smånationshinder och haft en makalös karriär i 470, där han dominerade hela säsongen 2016, tillsammans med sin gast Igor Marenić, vilket kulminerade i en solklar seger vid OS i Rio 2016. Efter det började han segla med sin bror Mihovil, och bröderna har på bara 18 månader bemästrat 49ern så väl att de vann VM i år, en fantastiks transformation som bevisare att Fantela är en våra bästa seglare i modern tid.

Zsombor Berecz

Zsombor Berecz överraskade i Århus, där han slog Max Salminen, och blev förste Ungrare att vinna ett VM-guld i segling. Till skillnad från Kontides och Fantela kommer det fär vara första gången Berecz styr i Star Sailors League-finalen, även om Finnjolleseglare historiskt sett har varit väldigt duktiga på att anpassa sig till tvåmannakölbåten.

Kevin Peponnet

Kevin Peponnet har varit nära den absoluta eliten i 470 länge, och i år lyckades han äntligen slå favoriterna och bärga hem guldet, en bragd som hans farbror, Thierry Peponnet lyckades med 1986. Kevin hoppas på att kunna fortsätta i sin farbrors fotspår och vinna en olympisk medalj.

Ruggero Tita 

Efter att ha slutat på en 14e plats i 49erklassen vid OS i Rio har Ruggero Tita med Nacra 17 äntligen hittat en båt som passar hans aggressiva stil. Total orädd driver han den foilande Nacran snabbare än någon annan just nu, och har vunnit i princip allt som går att vinna under året. Kommer han kunna överföra sina kunskaper till den långsammare starbåten?

Paul Goodison

Förra året vanns finalen av Starbåtsrookien Paul Goodison, olympisk mästare 2008 och regerande världsmästare i Moth. ”Det var bra för sporten att någon utanför starbåtsklassen vann. Jag vet att Goodie tränade innan, men det han gjorde går inte att jämföra med de år av tid i båten som starbåtsseglarna har”

Kommer detta vara någon av de regerande världsmästarnas år? Goodison visade att det var möjligt. Star Sailors League pågår mellan den 3:e och 8:e december i Nassau, Bahamas.  

Top