Fem köpvärda katamaraner för en rolig sommar

Om du vill ha mycket fart för pengarna är det en katamaran du ska satsa på. Oavsett om du vill kappsegla eller bara skönsegla runt bland öarna i skärgården, det finns något för alla. Här är mina fem katamaran-tips om du vill krydda sommaren med en rolig leksak.

Hobie 16

Hobie 16 är en av mina favoritkatamaraner någonsin, en riktig adrenalininjektion. Somliga menar att den är osäker och rent av farlig, men det kan vara farligt att gå över gatan också och det gör vi ju alla. Föreställ dig följande scenario: Ställ en Hobie 16 på stranden, vänta på 20 knops vind, ge dig ut, surfa på vågorna och ha kul. Glöm inte GoPron så du dessutom kan skryta om det efteråt. Det bästa av allt är att du sent kommer att tröttna! Du kan få tag på en Hobie 16 från 80-talet för cirka 15000 kr och det finns flera fräscha båtar för runt 60000 kr. Du behöver heller inte vara proffs för att segla den.

F18

Du har precis slutat seglargymnasiet men är inte sugen på en OS-satsning. Lugn – det behöver inte innebära slutet. Ring din bästa polare och lägg ut era Laserjollar (som ni inte har rört det senaste halvåret) på Search Magazine Marknad och köp en F18. En bra förstabåt kostar cirka 60000 kr. Klassen i Sverige är fantastisk, det arrangeras mängder med tävlingar och en som du bara måste vara med i är Stockholm Archipelago Raid. Men det gäller att hänga på låset! En F18 är lätt att sköta om och den kommer introducera något som du sannolikt har saknat alla dessa år: FART.

A-Cat

Det här är det perfekta botemedlet mot medelålderskris. Vi tänker oss att du kanske har passerat 40 men fortfarande har lite glöd kvar för seglingen – då kan den här foilande katamaranen sätta lite guldkant på din vardag. Det är en enkel båt att segla, den väger cirka 60 kg och har bara ett segel vilket gör den till en perfekt enmanskatamaran. Farten är grym, vi snackar 25+ knop på läns och 14+ på kryss. En ny DNA F1 kostar cirka 300000 kr medan Exploder är lite billigare. På andrahandsmarknaden startar en foilande A-Cat på 120-140000 kr.

12-14 fot katamaran

Det är inte alla barn som är gjorda för att segla Optimist. En katamaran på 12-14 fot kostar mellan 15000 och 40000 kr och är värd vartenda öre räknat i seglingsglädje. Man kan segla med en kompis, hänga i trapets och sätta gennaker på undanvinden. Det är något alla borde få uppleva.

Hobie 18/21

Du är en äventyrare och kappsegling är ingenting för dig. En Hobie 18 är det perfekta redskapet för att utforska skärgården på sommaren. Till att börja med har den justerbart centerbord, den har vingar på sidan för ökad komfort (skön på längre turer) samt rull-fock. Här är några saker att tänka på: Byt vanten, båten / utrustningen kan vara gammal och man vill inte tappa masten och driva ut till havs. Se till att ha ett bra system för att räta upp båten själv efter en kapsejsning (du kommer att kapsejsa). Byt gångjärnen i rodret, att kunna styra är ganska viktigt om du vill komma någon vart. Det finns båtar för cirka 30000 kr. Hobie 21 är ett bra alternativ, och den finns även som cruising-variant.

Top