FEM DAGAR I STORM FRÅN SANKT PETERSBURG TILL SANDHAMN – FICK PRIS FÖR SÄSONGENS SVÅRASTE SEGLING

L6 Nika hade en tuff resa från Finska Utö Lägg märke till att horisontlinjen är bara vågor. Foto Alexander Kulzep.Vill du se fler bilder av den ryska havskryssaren Nika? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


Den ryska havskryssaren Nika har varit en ganska flitig och omtyckt gäst på svenska kappseglingar för klassiker. I somras kom hon till Sandhamn bara en timme före start efter att ha seglat på ett stormigt hav dag och natt från Sankt Petersburg.

Man startade från Sankt Petersburg den 5 augusti, gjorde ett kort stopp i Helsingfors för inklarering för att sedan tvingas till ett längre ofrivilligt stopp på Finska Utö natten mellan den 8 och 9 augusti. Det blåste full storm och sjön gick hög. Men den 10 augusti stormade det lite mindre och på förmiddagen gav sig Nika av de återstående 80 distansen till Sandhamn fortfarande i hög sjö, berättar first mate Alex Kulzep.

Nika anlände till Sandhamn en timme före start den 11 augusti. Efter tre dagar kappsegling där den ryska båten slutade på en hedrande tiondeplats lämnade Nika Sandhamn den 13 augusti på kvällen och fick därför avstå regattamiddagen. Efter ett kort stopp i Helsingfors anlände Nika till Sankt Petersburg tre dygn senare, den 16 augusti.

L6 är en rysk havskryssarklass som ritades av Kiselev år 1960. Det finns ett 30-tal aktiva båtar kvar och vid L6:ornas höstmöte i Sankt Petersburg uppmärksammades Nika med ett särskilt pris för att ha genomfört säsongens svåraste segling.

Skeppare på Nika är Vadim Manukhin. Nika vann Baltic Classic Masters 2011 och blev trea i Trosas Tullgarn Royal Palace Regatta 2010. År 2013 vann L6 Onega Baltic Masters.

TEXT OLLE APPELBERG

Dagarna före Sandhamnsregattan uppmättes över fyra meters våghöjd på Nikas rutt.

Dagarna före Sandhamnsregattan uppmättes över fyra meters våghöjd på Nikas rutt.

Top