Far och dotter tävlar i samma VM

Den 10 februari inleds Världsmästerskapen i OK-jolle på Nya Zealand och på startlinjen bland de dryga hundra startande hittar vi tre stycken svenskar. För två av dem, Maja och Thomas Hansson Mild, dotter och far, så kommer det bli extra speciellt, då båda ska delta samtidigt i samma VM.

Den tredje heter Fredrik Lööf, Sveriges bästa seglare genom tiderna. Han är förstås en av guldfavoriterna till VM-titeln med sina fem olympiska spel i ryggen, OS-guldet 2012, otaliga OS och VM medaljer och inte minst EM guldet i just OK jolle från i höstas. Fredrik är redan på plats nere i Auckland, Nya Zeeland och han kommer förstås vara en giftig kandidat men Thomas tänker inte ge sig så lätt. - Det kommer bli tufft men jag är laddad och det känns bra i kroppen, säger Thomas. Båtarna fraktades redan i november och de har fått låna träningsbåtar här hemma av snälla seglingskompisar. Jag har inte haft möjlighet att åka lika tidigt på grund av ekonomi och ledighet, men jag är ju norrlänning född och uppvuxen i Obbola utanför Umeå så jag är van att träna ibland isflaken och har kunnat segla större delen av januari här i Kungsbackafjorden.

Thomas har en lång karriär i OK jollen och har ett VM guld från 2009 och flera mästerskapsmedaljer och tog senast i höstas ett EM Brons i tuff konkurrens mot bland annat just Fredrik Lööf som dock drog det längsta strået den gången. Thomas har också hela 13 SM guld och med det flest SM guld genom historien och det säger inte lite då klassens första SM seglades 1957! Thomas tilldelades både Svenska Seglarförbundets pris som årets manliga seglare och VK-guldet 2009 för sin insats. Thomas seglar för den halländska klubben SS Kaparen och Umeå Segelsällskap.

- Kanske dags för en ”ten years challenge” som är så populärt i sociala medier, skrattar Thomas med en mix av allvar och tänker på att det är tio års sedan sist han vann VM.

För dottern Maja Hansson-Mild väntar ett riktigt äventyr. Hon är trots sin ringa ålder på 18 år redan en erfaren seglare och är både svensk juniormästare, tävlat i flera stora mästerskap i olika klasser och seglade Gotland Runt i fjol och blev klasstvåa i debuten. Maja seglar för SS Kaparen och GKSS och är bördig från Obbola utanför Umeå.

- Just nu går jag på riksidrottsgymnasiet i Motala där jag seglar så mycket jag kan. Jag satsar i flera klasser, både Laser och skiffklassen 29:er. Mitt långsiktiga mål är att få delta i ett OS men när chansen dök upp att åka ned till Nya Zeeland så tog jag den. Jag har fått mycket stöd som gjort det möjligt och bland annat får jag låna en tjejanpassad OK-jolle från en tysk seglarkompis och av Svenska OK-jolleförbundet får jag anmälningsavgiften betald vilket underlättar jättemycket. Det ska bli superkul att segla och vi är 5-6st tjejer i klassen men jag seglar för att slå så många av gubbarna jag bara kan, och får jag chansen så tvekar jag inte att klämma åt pappa, ler Maja finurligt och fortsätter; - Jag älskar att kappsegla och försöker prova på så många klasser och båttyper jag bara kan för att få så mycket erfarenhet som möjligt. Den här säsongen blir det mest Laser men jag siktar även på att få ihop ett tjejgäng för att vara med på Express SM kanske, avslutar Maja.

Top