Fanny Baumann flyger fram på brädan

En av våra unga lovande vindsurfare är Fanny Baumann och hon tränar hårt och mycket för att nå sina mål. Vi såg på Facebook för någon vecka sen att hon testat foilande vindsurfing och blev självklart nyfikna på hur den upplevelsen var och mycket annat. Du har rest oerhört mycket det senast och därför blir fråga nummer ett solklar, var i världen befinner du dig och var ska du härnäst?

Just nu är jag i Hong Kong och tränar tillsammans med deras elitlag. Det är fantastiskt och jag är ärad över all generositet och vänlighet som jag möts av. Jag bor på Hong Kong Sport Institute sponsrat av Hong Kongs förbund som en av gruppens träningspartner. De senaste dagarna har jag även deltagit på Hong Kongs öppna mästerskap.

Efter den här veckans tävling åker vi till Taiwan för Asiatiska mästerskapen och mer träning. Efter det åker jag tillbaka till Hong Kong för ytterligare två veckors träning innan vinterträningen i Spanien startar i december till mars.

fanny baumann


Du har rest ofantligt mycket på sistone. Var i världen har du hunnit vara och när var du senast hemma?

Detta året är extra galet med alla resor! RS:X klassen är extremt konkurrenskraftig så det räcker inte att träna själv på hemmaplan för att komma ikapp toppen. Jag behöver spendera många timmar med de bästa seglarna och min kompis Hayley är verkligen en av dem. Jag började träna på allvar igen i juni och sedan dess har jag varit i Polen två vändor under sommaren (också ett mycket bra lag), i Danmark och i Japan två vändor.

Det har inte varit mycket hemmatid och ärligen så vet jag inte riktigt var hemma är längre. Lyckligtvis är det inte alltför mycket tid ensam utan jag är för det mesta omringad av personer som jag tycker mycket om, men självklart saknar jag min familj som bor i Lausanne. Senast jag var i Sverige var nog 10 oktober när vi hade KSSS olympiska regatta. Det var väldigt roligt att träffa många seglare på klubben innan jag åkte iväg igen. Nästa mellanlandning i Stockholm för mig blir 5-10 december och sen blir det inte mycket tid hemma för vi har massa träning att utföra. Så vill man träffa mig ska man sikta in sig på de datumen, eller möjligtvis när jag skriver tentor i januari!

Du fick för någon vecka sen testa foilande vindsurfing. Hur kom de sig och går de på nått sätt beskriva känslan? Eller är de nånting man måste uppleva själv?

Ja, foil är jättekul!

Jag har testad lite WASP och kite-foil också men jag måste säga att vindsurfing är en helt speciell känsla för mig. Allt handlar om trycket och balansen som man skapar på brädan och det är väldigt ostabilt. När man däremot lyckas hålla brädan i luften går det fort fort fort och det är verkligen som att flyga. Man måste nog uppleva det själv för att förstå hur det känns, men jag skulle kanske säga att det känns som ”vanlig” foiling.

 

Det är som en stor kniv i vattnet med ett litet bärplan, det krävs en liten kraft för att komma upp på bärplanet men du måste också "skära" med exakt rätt vinkel i två dimensioner. Lutar du brädan för mycket eller ger för mycket tryck så att bärplanet kommer över vattenytan crashar du vanligast i ganska hög hastighet. men att vara upp på foilen är en mjuk känsla, som att flyta i luften på en stor bubbla. Klippet är inte en jättelång stund i luften, men som man ser behöver jag justera trycket mycket i den skiftiga vinden i Stanley Bay. Det är ganska speciellt här i Hong Kong med så byig vind inne i viken så jag fick verkligen jobba på min reaktionsförmåga under passet.


Med tanke på alla olika typer av träningsmiljöer osv, vad har varit årets höjdpunkt?

Året är inte slut än! Jag hoppas på mer utveckling i mitt tävlande och när jag lyckas stå på en bra placering kommer det kännas väldigt bra med allt hårt jobb som jag gjort i år. I Århus kände jag att det lossnade lite under ett race. Samtidigt som det var fantastiskt att få jobba med tränaren Jaime de Andrés som är tränaren för den nya träningsgruppen vi har skapat. Att börja jobba med Jaime har varit en stor höjdpunkt. Men jag skulle ändå säga att bästa tiden i år var när Hayley och jag tränade i Tarifa två veckor i juni, vi fick in väldigt många roliga pass på en plats jag älskar, och jag fick verkligen känna mig som en vindsurfare. Jag är också väldigt glad över att ha gjort ett bra jobb i vinter tillsammans med Karin Wigforss (Fd. Söderström) och Marcus Tervahauta för att kunna träna på en helt annan nivå än tidigare utan samma risk för trötthet och skador.

Hur ser kommande säsong ut?

Kommande säsong kommer bli dyr, haha. Så just nu är jag mest nervös inför att organisera allt på bra sätt, men jag kommer ge allt jag har och mer, det är säkert. Vi kommer jobba med tävlingsgruppen och träna väldigt mycket. Nästa år är det OS kval i augusti så det är mitt mål att ta nationsplats till Sverige. Andra tävlingar som kommer är Europacup i Palma de Mallorca, Världscupen i Hyeres och EM i Polen som ligger efter VM i augusti.

Stort lycka till Fanny och vill ni precis som oss följa henne gör ni det enklast på Facebook, Fanny Baumann SWE.

Top