Förra veckans(6) junior Rasmus Rosengren

Förra veckan gick veckans juniorföljetången till Staffanstorp och Rasmus Rosengren. Tyvärr blev det lite förseningar med intervjun p.g.a. sjukdom, så här är alltså förra veckans junior. Rasmus seglar e-jolle och 29er, han säger att det är svårt att vara seglare i Skåne för så få vet vad sporten handlar om och det är svårt att förklara för utomstående. I framtiden vill han gärna segla 49er, med målet att komma med till OS. 


 

Rasmus Rosengren

Ålder: 16

Hemmaklubb: Malmö segelsällskap

Seglar just nu: E-jolle och 29er

Seglat tidigare: Optimist

 

 

  

Hur länge har du seglat?

Jag började på allvar när jag var 8, då gick jag i seglarskola och sen började jag tävla direkt.

 

 

Vad vill du segla i framtiden?

Skiff tycker jag är väldigt kul, 49er skulle jag vilja segla, bara jag hittar någon att segla med. Men jag tror att innan jag kommer så långt kommer det nog bli laser ett tag. Jag funderar på att segla e-jolle till efter sommaren och sen börja segla laser radial eller 29er om det funkar bra med Ida Svensson som jag seglar tillsammans med. Just nu är jag gast i 29ern men innan seglade jag med en annan och då styrde jag.

 


Vilket är roligast att styra eller att gasta?

Det känns lite jobbigt att inte styra, man måste lita på den andra fullt ut och det är lite jobbigt. Båda är roligt, svårt att säga vilket som är roligast.

Hur började du segla?

Vi har haft kölbåt i familjen, så jag har seglat med den större delen av livet. Sen har pappa seglat mycket innan också, så det var väldigt naturligt för mig att börja segla.

 

Vad gillar du med segling?

Tävlingsmomentet är nog det absolut roligaste, men det är också kul att det går snabbt som i 29er. Sen är det kul att resa runt och träffa kompisar också.

 

Tycker du någonsin att det är tråkigt att segla?

Nej inte tråkigt, men mindre roligt ibland när det går dåligt eller när det är dåligt väder, som ingen vind och regn.  Nu när det är is är det inte så kul heller.

 

Vilket är ditt bästa seglingsminne?

Mitt första riktigt häftiga minne var VM i Brasilien 2009, det var väldigt häftigt ställe och stor tävling en verkligt häftig tävling. Invigningen, avslutningen, bra seglingar, bra motstånd var grymt.

 

  

Hur ser vinterträningen ut?

Jag går på Malmö idrottsgymnasium tillsammans med en annan seglare.  Vi har en träningsgrupp tillsammans med ytterligare två till och så har vi polsk tränare som heter Piotr Wojewski. Nu på vintern kör vi löpning, spinning, gym, teori och lite allt möjligt.

 

Hur ofta tränar du?

Så ofta jag kan och orkar, i veckorna blir det ofta någonting varje dag, nu på vintern kanske jag tar det lugnt på helgerna, men under säsongen är det oftast tävlingar på helgen. Med Piotr så passar vi på att segla extra mycket när han är i Sverige och så blir det något mindre sen när han är ute på och coachar det polska OS-laget. I genomsnitt 3-4 dagar seglingsträning i veckan.

 

Jag har funderat på att gå renodlat seglingsgymnasium, men då måste man flytta hemifrån och då blir det lätt att man presterar lite sämre i skolan eller i seglingen. Nu är det så bra träning i Malmö, så då skulle jag inte vilja byta.

 


Hur ser en typisk träningsdag ut?

Jag åker från Staffanstorp, där jag bor, 25 minuter in till Malmö. Jag får skjuts av mina föräldrar eller min farfar som hjälper till väldigt mycket. Sen träffas man någon kompis på klubben riggar båt och sticker ut och kör ett seglingspass. Sen efter det in på lunch och ett till seglingspass. Sen brukar jag alltid springa en kort löptur efter seglingen. Beroende på vilken period på årets så tränar jag olika saker, på hösten blir det mycket fartträning under våren är det mer att träna på själva tävlingsmomentet, med starter och får upp tempot.

 

 

Hur laddar du inför en tävling?

Jag försöker sova mycket och äta mycket pasta någon dag innan, sen kollar jag vädret också några dagar innan. Ifall det är en större tävling vill jag vara där innan och lära mig stället, kanske om det är någon man känner från den orten att man pratar med dem och frågar om det är något speciellt man skall tänka på där.

 

 

Vad vill du helst vinna eller vara med i VolvoOceanRace, AmerikasCup, eller OS?

Att vara med i skulle jag säga OS, det är var fjärde år och bara en från varje land. I Americas cup och Volvo ocean race är det lite större besättning, så det kanske inte är lika svårt att komma med. För att vara rorsman på VOR eller AC så är det nog tuffare, då måste man ha OS i bagaget, så om jag skulle få välja at vara rorsman så hade jag valt VOR. Där måste man ha bra meriter med sig och VOR är en stor utmaning mental och fysiskt, att klara av det så länge och vara uthållig. Det är dessutom en stor risk.

Hur du någon förebild i segling?

Ingen speciell, men jag ser ut till dem som är bäst just nu eller om man ser någon som gör något bra.

Vilken är din drömsegling?

Drömseglingen är OS.

 


 

Vad ser du fram emot säsongen som kommer?

E-jolle VM i sommar i Spanien ska bli väldigt kul, kvalen är inte färdiga än men jag har bra läge att ta mig dit. Mitt mål är att stå på pallen, det blir en härlig utmaning.

 

 

Hur är det att vara seglare i Skåne?

Det är nog, till skillnad från Göteborg, inte så många som vet vad segling är och hur det går till. Man prata bara om segling med sina seglarkompisar, när man är med andra så nämner man nog inte seglingen, de skulle inte förstå vad det är för någonting. Segling är alltid svårt att förklara. Jag tror dock att Malmö stad jobbar för att fler skall känna till segling, de vill ha fler evenemang o västra hamnen, för att visa upp seglingen som en häftig grej. Normalt seglar vi från Limhamn, men vi jobbar för att flytta träningen till Västra hamnen, det är mycket lättare att ta sig till västra hamnen.

 

Vem vill du ska vara nästa veckas junior?

Jag väljer Ida Svensson, som är en fantastiskt träningsmotiverad tjej och hon har även lyckats vinna ett mästerskap, när hon vann NM i optimist ifjol.

Top