Följ sista dagen av 49er-EM live

I Helsingfors har det nu dragit ihop sig till finaldags i 49:er EM i segling. Det har varit en vecka med massor av vind och bra racing. Inför finalseglingarna ligger Bergström-­Västernäs bäst till bland svenskarna på 16 plats i fältet. I damklassen 49:er FX har Julia Gross och Cecilia Jonsson seglat imponerande men haft en del otur med material och kapsejsningar. Tjejerna ligger 18 inför finalerna.


Övriga svenskar på plats är Carl P Sylvan-Otto Hamel, Fritiof Hedström-Niclas DÜRING, Gustav Petterson-Marcus Anjemark, James Olsson-Hannes Westberg, Lisa Ericson-Hanna Klinga samt Johanna Sommarlund-Therese Antman.

Tävlingarna sänds live på youtube på www.youtube.com eller via tävlingshemsidan 49er.org från klockan 11. Där finns även relive filmer från guldfinaler seglingarna.

Här följer en hälsning från Team Bergström-­Västernäs som har tagit sig till Petit Finalen. Killarna har haft en riktigt bra tävling och redan innan dagens finalseglingar är det klart att de kommer slå personligt rekord. Första dagens racing var utomordentligt bra då man var tvåa totalt.

Bergström: Första dagen var det lite lättare vind med vrid fram och tillbaka, det kändes hela tiden som vi visste vad som skulle hända och vi kunde ta fördel av skiften. Det visar att vi kan vara bland de allra bästa när vi har vår dag.

Andra kvaldagen blåste det betydligt mera vilket gör att båten blir svår seglat och lättkapsejsad. Teamet började på värsta tänkbara sätt med en nosedive på första kryssmärket.

Västernäs: Vi gjorde ett litet misstag vid första rundningen vilket resulterade i en crash, jag slungades framåt i båten och hamnade landade rätt illa på svanken och nacken. Det var en extremt oskön känsla men det fanns aldrig att vi skulle ge upp. Jag har haft ont i nacken och problem att hålla upp huvudet under seglingarna men det funkar.

Med marginalerna på rätt sida kom Victor och Victor vidare till guldfinal för första gången i ett mästerskap. I guldfinalerna är det endast de 26 bästa som tävlar mot varandra.

Bergström: Tempot bli helt annorlunda alla seglare är riktigt bra och varje litet misstag man gör straffar sig direkt. Vi håller inte toppklass i manövrarna, vilket behövs för den här nivån men vi har okej fart och lyckas ofta hitta sweet spots på banan, det gör att vi hänger med ändå.

Efter två dagars racing i guldfinal är det nu dags för Theatre Style finaler. Victor och Victor ha kvalat in till den så kallade petit finalen som är för båtar placerade 10-­â€19.

Västernäs: Vi har en chans att avancera från vår sextonde plats till en trettonde plats om allt går riktigt bra i de två racen i petitfinalen. Vi har allt att vinna och kommer köra järnet.

Top