FÖR SVENSKARNA PÅ MARJATTA BLEV SEMESTERVECKAN EN KAMP OM PALLPLATS

För de fyra svenskarna på den italienska yawlen Marjatta blev klassikerregattan i Cannes ett evenemang som helt överraskande bjöd på en kamp om en pallplats. Efter andra och tredje dagens seglingar låg Marjatta fyra med berömda Rowdy i hasorna, en båt med proffsbesättning som vunnit ett imponerande antal regattor i Medelhavets Panerai Classic Yacht Challenge. Rowdy vann hela cupen 2008, 2010 och 2011.

Men Rowdy såg man på Marjatta inte så mycket av eftersom resultaten bygger på handikapp och korrigerad tid. Det var istället klassens tvåa yawlen Skylark of 1937 som man fightades nära med. Skylark är liksom svenska Refanut konstruerad av Sparkman & Stephens. Båten ägs av Tom Getty med enorma resurser bakom sig. I Cannes låg Skylarks tender, ett vackert motorfartyg från 30-talet uppankrat utanför hamnen. Besättningen hämtades i ribb från fartyget till startområdet varje morgon.

Sista racet som gick på lördagen såg också ut att bli bra, men så annonserades med skyltar på funktionärsbåtar att banan skulle kortas och det missuppfattades av Marjatta som drog ner seglen och startade motorn utan att ha fullföljt sista benet. Det gav trots protest ett DNF och båten tappade i regattans slutresulat från fyra till sexa.

Marjatta är en yawl från 1943 i nära nog orginalskick. Båten byggdes vid Finlands främsta småbåtsvarv och konstruktören var Jarl Lindblom, samma varv och samma konstruktör som förre KSSS-ordföranden Jacob Wallenbergs Regina. Båten beställdes av den finlandssvenske industrimannen Hans Ahlström och döptes efter hans hustru Marjatta. Ägare är sedan 1989 den italienska neurokirurgen Giovanni Broggi.

Marjatta har en kärnbesättning på åtta personer, två bulgarer och sex italienare. Första dagen segling blev tuff med vindar upp till 13 m/s, andra dagen ställde man in på grund av alltför hårda vindar. Tredje dagen påminde om dag ett. Därefter varierade vindarna mellan 3 och 7 m/s.

- Den stora skillnaden i Cannes jämfört med vad vi är vana vid i klassikerseglingar i Sverige var att det fanns 14 banor att välja på och vi fick inte besked om vilken som gällde förrän vinden stabiliserats. Varje förmiddag gick det mycket tid till att vänta på vind, berättar Ulf Aronsson, som hemma seglar en havskryssare från 1966 av mindre format.

- Det är många båtar och stora båtar, rätt som det är kommer Sir Tomas Liptons J-båt Shamrock från 1930 dånande och i nästa ögonblick dyker den 55 m långa tvåmastade skonaren Elena upp. Det är båtar som jag bara sett i böcker, säger Fredrik Eriksson som i Sverige seglar den gaffelriggade kuttern Eol från 1896.

- För mig känns det som att komma hem eftersom jag seglar en gaffelriggad båt. Här är det inget konstigt med det utan helt normalt, förklarar Fredrik. Gafflarna var många och hade en särskild klass.

- Det har varit en fantastisk upplevelse att segla en stor båt och dessutom i Medelhavet. För mig känns det som en "once in a lifetime experience", säger Dan Axelsson, som var vinnande havskryssaren Atenas rorsman vid seglingarna om Baltic Classic Masters utanför Helsingfors för några år sedan.

- Sedan är naturligtvis en skillnad att många båtar och besättningar rör sig på väldigt hög nivå både sportsligt och när det gäller ekonomiska resurser, säger Ulf Aronsson

TEXT OCH FOTO OLLE APPELBERG

Top