Ett race med döden i vitögat

Sydney to Hobart Yacht Race 1998 är ett utav sportens mest dramatiska och tragiska arrangemang. Tävlingen startade som vanligt Annandag Jul den 26 december med 115 båtar på linjen. Då anade ingen att seglarfesten snart skulle förvandlas till en våldsam kamp om överlevnad. Dokumentären nedan släpptes i samband med att det gått 20 år sedan det ödesdigra racet.

Det var under andra tävlingsdagen som katastrofen blev ett faktum, när flottan befann sig utanför Australiens ostkust och möttes av vindbyar på uppemot 75 knop och vågor så höga som 80 fot. Många båtar drabbades av haverier, fem båtar sjönk och sex seglare miste livet i den brutala stormen som senare fick namnet "Hobart Hurricane". Tragedin föranledde en stor översyn av säkerheten och ett antal förändringar genomfördes för att säkerställa att en liknande katastrof aldrig skall kunna inträffa igen.

En båt som drabbades av stormen men lyckades undkomma med blotta förskräckelsen var 80-fotaren "Sayonara" med Larry Ellison som skeppare. Sayonara vann därefter racet på rekordtid, detta trots en allvarlig skada på rodret.

Trots tragedin har Sydney to Hobart Yacht Race fortsatt att vara en av de mest populära och prestigefyllda racen i världen, med hundratals seglare som deltar varje år.

Top