Ett Kinesiskt lag kommer att ställa upp i Volvo Ocean Race 2014-15...

...och backas upp av Dongfeng Comersial Vehicle och ledas av seglingsexperten OC Sport.


Team Dongfeng kommer att vara ett kinesiskt lag från grunden med ett flertal kinesiska seglare i den tävlande besättningen och i sitt supportstall. Det nya lagets kampanj tillkännagavs av lagchefen Bruno Dubois under onsdagen i staden Wuhan den kinesiska provinsen Hubei.

Team Dongfeng är det tredje laget som hittills tillkännagivit sitt deltagande i den tolfte upplagan av världens största jordenruntkappsegling som startar den 4 oktober 2014 i Alicante, Spanien. Då inleds tävlingen med ett In-Port Race i Alicante och en vecka senare går starten för den första etappen till Kapstaden i Sydafrika. Sju nya båtar - Volvo Ocean 65 – byggs inför den kommande upplagan av tävlingen.

– Dongfeng Commercial Vehicle har blivit en viktig partner till Volvo Ocean Race som är ett seglingsevenemang som är känt över hela världen. Detta är också ett viktigt steg i DFCV:s globala marknadsföringsstrategi, säger Huang Gang, Divisionschef för Dongfeng Commercial Vehicle Company.

Hela kampanjen kommer att ledas av OC Sport som är ett av de mest respekterade bolagen inom seglingsporten och bland annat ligger bakom den framgångsrika Extreme Sailing Series och ett flertal tävlingskampanjer de senaste åren. Detta blir dock första gången som OC Sport driver ett lag i Volvo Ocean Race och för bolagets styrelseordförande Mark Turner och lagchefen Bruno Dubois, som båda två seglade tävlingen 1989-90, är det ett mål, har det varit ett långvarigt mål.

– Vi satsar inte bara på ett framgångsrikt deltagande utan också på att nå framgångar i tävlingen med det Kinesiska laget, det är själva hjärtat i det här spännande och utmanande projektet, säger Turner.

Dongfeng Commercial Vehicle kommer att vara titelsponsor för kampanjen men OC Sports söker också fler partners som kan stötta laget och tillåta det att nå sin fulla potential. Dessa partners kommer att få chansen att dela en story som får stor spridning internationellt och framförallt i Kina. Tidigare har Team Sanya (2011-12) och Green Dragon (2008-09) tävlat för Kina i Volvo Ocean Race, den senare som ett Kinesiskt/ Irländskt samarbete. Två kinesiska seglare har deltagit i tävlingen -

Guo Chuan, media crew member på Green Dragon, och “Tiger” Teng Jianghe ombord på Team Sanya (2011-12). Det nya projektet och det planerade etablerandet av en ny seglingsakademi, har potential att ge alla typer av segling en rejäl skjuts framåt i Kina.

Knut Frostad, VD för Volvo Ocean Race tror att Team Dongfeng har goda chanser att klara sig bra i konkurrensen i tävlingen.

– Team Dongfeng kommer precis som de övriga lagen att segla i våra nya entypsbåtklass Volvo Ocean 65 och det betyder att de har samma förutsättningar som alla andra i tävlingen, dessutom är de bland de första som kommer att sjösätta sin båt, säger Frostad.

– Laget kommer att ha ett flertal kinesiska seglare och nu börjar sökandet efter de bästa i landet. Precis som Guo och Tiger kommer de att vara föremål för ett stort medialt intresse i Kina.

Även Lagchefen Bruno Dubois understryker kampanjens målsättning.

– Vår prioritet är att rekrytera och träna Kinesiska seglare och det är tydligt att det är vår största utmaning - att koka ner flera års erfarenhet från ett vanligt besättning i Volvo Ocean Race på bara tio månader.

– Den processen är hjärtat av projektet och vi vill lämna ett avtryck som både motiverar det kinesiska folket att omfamna seglingssporten och som utvecklar kompetensnivån så att ett framtida deltagande i Volvo Ocean Race kan bestå enbart av Kinesiska seglare, säger Dubois.

Det är sedan tidigare känt att nästa upplaga av Volvo Ocean Race kommer att ha ett stopover i Sanya, Kina. Staden i provinsen Hainan var värd för ett mycket lyckat hamnstop i den senaste upplagan 2011-12 efter Quingdao som var det första besöket för Volvo Ocean Race i Kina 2008-09.

Chinese Team Dongfeng enters Volvo Ocean Race 2014-15

Top