ESTLAND SJÄLVSTÄNDIGHET 100 ÅR – PRESIDENTEN FIRAR MED HAVSKAPPSEGLING

Den estniska havskappseglingen Moonsundsregattan eller Muhu Väina Regatt går i år från 70-årsjubilerande Kalev Yacht Club i Tallinn i två etapper till Kärdla på Dagö och sedan till Pärnu via Kynö. Det blir sju etapper med start den 7 juli och liksom tidigare år många festligheter.

Estland firar i år att det är hundra år sedan landet första gången blev självständigt. Den första korta etappen till Kakumäe seglar Estlands president med i regattan.

För den som inte är pigg på sju dagars havskappsegling finns en särskild ”cruisingklass” och att vara med i den är ett utmärkt sätt för familjeseglare att lära känna både estniska seglare och landet.

Båtarna är indelade i sju grupper enligt ORC, CDL <8, ESTLYS och folkbåt. Bland båtarna finns deltagare på internationell toppnivå såväl som retroseglare. Det brukar vara minst tio folkbåtar som seglar estniskt havskappseglingsmästerkap för klassen. Den brukar anses extra tuff och bland seglarna fanns 2017 både en känd rocksångare och chefen för presidentens kansli.

Förra året deltog 842 seglare i 142 båtar i kappseglingen som då hade en lite annan sträckning med start i Hapsal. Flera utländska båtar är redan anmälda till årets regatta, men ännu ingen svensk. Search Magazine har skrivit både om regattan och om att segla på kryss bland Estlands öar (#1 2018).

Här hittar du regattans hemsida.

OLLE APPELBERG

Top