ENTERPRISE DISKAD I IMPERIA – ARRANGÖREN VALDE FEL MÄTBREV AV TVÅ LIKADANA

Bilden ovan: Segerbilden som blev till grym besvikelse. Enterprise crew efter två segrar i Imperia. Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida.


Svenska Enterprise vann på lördagen den tredje seglingen i Vele d' Epoca di Imperia i Italien och såg ut att vara på väg att ta hem segern i regattan på ett övertygande sätt. Vid första seglingen, i torsdags, skörade Enterprise genuan och fick nöja sig med en tredje plats. Men sedan spikade Enterprise de två följande seglingarna framför näsan på favorittippade och legendariska Rowdy.

Söndagens segling ställdes in eftersom vind saknades, så segern var hemma och med den en ännu starkare chans att vinna hela Panerai Classic Yacht Challenge. Trodde ALLA medtävlare och crew. Men så kom chocken. Tävlingsledningen i Imperia diskade Enterprise, eftersom man lämnat in fel mätbrev. Skepparen visade vid registreringen upp två exakt likadana mätbrev ett med året 2015 och ett med 2016. Man tog mätbrevet från 2015 och kopierade det. Misstaget upptäcktes och som på de flesta andra tävlingar tänkte man lämna in det i god tid. Men icke! På lördagen sattes en handskriven lapp på italienska upp på anslagstavlan att Enterprise skulle lämna sitt mätbrev senast samma kväll. Ingen uppmärksammade det. På söndagen kom beskedet att Enterprise diskats från hela regattan.

Tidigare i år deltog Enterprise i Panerais regattor i italienska Argentario och franska Antibes och mätbrevet för 2016 registrerades och Enterprise finns i alla Panerais resultattabeller.

- Medtävlarna var lika överraskade som oss över diskningen. Det kan inte vara meningen att en lokal arrangör ska få ta sådana här beslut och jag tycker det innebär en fara för Panerais anseende som arrangör av cupen. Vi kommer att ta kontakt med dem, säger Claes-Göran Nilsson som är en av delägarna i Enterprise.

- Om det här beslutet står fast har vi förlorat chansen att vinna Panerai Classic Yacht Challenge, konstaterar han.

Enterprise tävlar i klassen vintage, dvs båtar byggda 1950 och tidigare. En regatta återstår i cupen, Regates Royales i Cannes 20-24 september.

Det är första gången en svenskflaggad båt finns med i "Europacupen för klassiker" och före Imperia låg båten på andra plats.

Enterprise ägs av ett konsortium med sex mycket erfarna delägare från Göteborstrakten, de flesta med en bakgrund som drakeseglare och några även med erfarenhet från svenska satsningar på Americas Cup. I spetsen på gänget finns Claes-Göran Nilsson som tillsammans med större delen av besättningen vann Panerais Classic Yacht Challenge ombord på USA-flaggade Manitou förra året. Enterprise är en systerbåt till Manitou, båda ritade av Sparkman & Stephens och byggda i slutet på 30-talet i USA.

TEXT OLLE APPELBERG

Enterprise. Foto Per Landin

Top