En dag med Johanna Hjertberg

Hon är den första svenskan att segla OS i den nya klassen iQFOIL, hon fick ta emot utmärkelsen "årets kvinnliga seglare 2024" och siktar nu ännu högre. Johanna Hjertberg har banat vägen för framtidens segling i Sverige.

"Jag var inte helt såld på seglingen i början," säger Johanna Hjertberg, 27. Hon började på seglarskola när hon var 6-7 år, men seglingen föll i skuggan av den kompetitiva dansen. Hon jobbade lite på seglarskola på sommaren och underhöll seglingen i bakgrunden, men det var dansen som var hennes sport. När hon sedan började på gymnasiet slutade hon dansa och började segla E-jolle. Sedan fick hon testa att vindsurfa genom hennes pappa, som vindsurfade på 80-talet. "Jag har alltid gillat fart. E-jollen var ju som roligast när det gick som snabbast. När jag testade lärde jag mig fort och fick känna farten och jag kände att det var klart att jag ville göra det här." Johanna och hennes pappa började träna Kona tillsammans. "Jag ville kappsegla, det var det jag visste hur man gjorde från E-jollen."

När Johanna tog ett studieuppehåll 2019 var planen att vara skidinstruktör. När de inte seglat har familjen åkt skidor och Johanna tog även den hobbyn till en ny nivå. Vindsurfingen fick finnas kvar på sommaren, innan den tog över. Foto: Privat.

"Jag testade IQ Foil 2019, då hade den precis blivit OS klass och det var första gången foilande vindsurfing skulle finnas på OS programmet. Det hade samma effekt på mig som när jag testade vindsurfing första gången, men det gick snabbt hela tiden. Det fanns en ny nivå." Johanna beskriver det som att det sen var ganska självklart. "Jag insåg snabbt att jag var den enda tjejen som är intresserad av klassen. Det var en ny klass och jag behövde inte ta mig in i ett etablerat startfält, det är nytt för alla. Den här möjligheten att köra OS dyker inte upp igen. Jag satsar på det här." Efter att hon bestämt sig hade hon hela tiden ett avlägset mål att sikta mot.

I Johannas motivering till Årets kvinnliga seglare 2024 stod det: "Som ensam kvinnlig elitsatsande seglare i sin klass, iQFOiL, har Johanna Hjertberg fler utmaningar än andra. Men med en positiv och målmedveten inställning har hon tagit sig in i den internationella eliten." När jag frågar henne om motiveringen och att hon haft satsningen ensam känner hon inte riktigt igen sig. "Det har inte funnits en vindsurfing coach i Sverige som kan leverera alla svar, men det finns mycket kompetens inom segling." Hon hittade fort till Martin Strandberg, som sedan dess har startat foilgymnaset i Vellinge. "Vi har fått ta reda på saker tillsammans. Martin har stöttat med sin kunskap, han är till exempel väldigt duktig på segel, och sen får vi komma fram till slutsatser tillsammans utifrån det." Johanna har även tränat mycket med Vidar Nyström. "Han är ju åtta år yngre. Vi testade vindsurfing för första gången samtidigt, vad var han då? Typ nio?" säger hon och skrattar. "Sedan dess har vi följts åt. Han har tränat och listat ut grejer och jag har tränat och listat ut grejer. Sen ses vi och kan lära av varandra. Vi har alltid jobbat utan facit, men jag tycker det är kul att hitta sin egen sanning."

Johanna och coachen Martin Strandberg efter att Johanna seglat till sig sin OS-biljett under världscupen i Hyères. Foto: SWE Sailing Team.

Under tiden vi pratar blir andra delar av motiveringen tydlig. Att hon har en "positiv och målmedveten inställning" som har drivit henne till framgång är uppenbart. "Vi i Sverige började lite senare och det har varit mycket jaga och komma ikapp. Det kändes många gånger ouppnåeligt." Nyckeln för Johanna var just hennes inställning. "Jag har tänkt hela tiden att även om jag inte vet vad det innebär alla gånger så ger jag allt och lär mig på vägen. Det var viktigt att våga satsa fast man inte visste allt."

Nu, efter OS, försöker Johanna kombinera plugg och OS satsning. Hon återupptar sin master efter ett fem år långt studieuppehåll. OS gav henne dock blodad tand och Johanna vill fortsätta satsa. "Jag fick mersmak och vill göra både satsningen och tävlingen bättre. Det gav mycket kött på benen. Utmaningen nu är att förra gången jag pluggade la jag 110% på det, så nu måste jag lära mig ett annat sätt att plugga. Det är andra förutsättningar nu, men jag är motiverad till att få det att funka." Ändå känner hon inte att hon har tagit sig an för mycket. "Jag gör hellre några saker riktigt bra än flera saker halvbra, man får lära sig att prioritera. Jag tror att jag blivit drillad sen barnsben i att man gör en sak i taget. Det är jag glad att jag har med mig."

Johanna under OS i Paris 2024, en tävling som gav henne mersmak. Foto: World Sailing.

Träningen sker just nu i Höllviken, men plugget är på KTH i Stockholm. För att få det att gå ihop pluggar hon mycket själv, vilket är en möjlighet då hon har börjat på sin master. "Det är skönt att ha något annat viktigt att göra. Jag vill ju träna mycket så jag får ta chanserna emellan, i pauser och återhämtning." När vi diskuterar hur en dag ser ut skrattar hon till. "Visst, det ser ut såhär några dagar, men inte alla. Det är såhär jag vill att det ska funka."

En träningsdag i Höllviken under tentaperioden.
7.00- Går upp.
8.00- Morgon fys, antingen kondition eller styrka.
9.00- Mellanmål, sedan plugg, lunch och mera plugg.
14.00- Segling.
16.00- Klar med seglingen.
18.00- Det sista av det som behöver göras, t.ex. svara på mejl.
22.00- Lagar mat och varvar ner.

Vi hoppas att det gick bra för Johanna på tentorna och önskar henne stort lycka till i nästa steg i satsningen!

Vill ni läsa om fler svenska seglingsprofiler har vi tidigare träffat André Olsson, när han jobbade på Artemisbasen, i artikeln En dag med André Olsson i Barcelona. Vi har även följt en av Sveriges bästa fördäckare i artikeln En dag med Emil Forsgren.

Text: Elisa Lindskog

Top