Emil Järudd/Hanna Jonsson fyra i vindfattig final

Sista dagen av världscupseglingarna i Palma präglades av svaga vindar. Nacra var en av få klasser som lyckades genomföra sin final. Emil Järudd/Hanna Jonsson blev fyra i finalen och slutar på femte plats i totalen – och blir därmed bästa svenska besättning på Mallorca.

– Vi väntade oss ganska lätt vind. Vi ville komma iväg bra i starten och försöka vinna racet. Poängen var tighta och vi visste att våra bästa möjligheter skulle ligga i att bara göra ett så bra race som möjligt, säger Emil som hade siktet inställt på en bronsmedalj som var inom räckhåll.

– Vi genomförde vår strategi bra och är nöjda med att ha gjort en bra start. Vi missade en möjlighet på första länsen som vi lär oss av till nästa gång. Men vi är nöjda med vår regatta. Det är väldigt kul att vara tillbaka och tävla tillsammans efter ett långt skadeuppehåll – och kul att fortfarande vara med i leken, säger Emil.

Emil och Hanna blev alltså bästa svenska besättning i en regatta där samtliga OS-klara och OS-jagande svenskar var på plats.

I 49erFX tvingades Vilma Bobeck/Rebecca Netzler bryta tävlingen med två dagar kvar. De låg då på åttonde plats. Men de var inte helt kurerade från förra veckans sjukdom och dessutom åkte Vilma på en nackspärr på torsdagskvällen.

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler. Foto: Sailing Energy

I 470 gjorde Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson en mycket stark inledning på regattan. Det var bara avslutningen som inte gick deras väg. Totalt blev det nio race i klassen och efter sex av dessa var den svenska duon i topp. Men en riktigt dålig fredag gjorde att de föll till tionde plats – vilket också blev deras slutresultat.

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson. Foto: Sailing Energy

I ILCA 6 slutade Josefin Olsson på 30:e plats, Emil Bengtson blev 33:a i ILCA 7 och Johanna Hjertberg kom på 29:e plats i iQFOiL.

De svenska placeringarna på regattan är en liten besvikelse. Men förbundskapten Magnus Grävare är inte oroad trots att det bara återstår tre och en halv månad till OS.

– Regattan blev en bra värdemätare för oss och vi får med oss lite att jobba på inför OS. Imponerande av Emil och Hanna att de slåss helt nära världstoppen. Extra starkt då de inte tävlat sedan augusti förra året. Några av de andra kommer härifrån lite frustrerade, men vi skall göra bra saker av detta framåt.

Närmast väntar världscupen i franska Hyères, 18-27 april, med samtliga OS-klasser.

Fullständiga resultat hittar du på www.trofeoprincesasofia.org.

Klippet nedan bjuder på några härliga höjdpunkter från vattnet.

Top