EM-guld till Team Pro4u

Under helgen avslutades EM i havskappsegling i Oxelösund efter en knapp veckas segling och totalt sju race. Totalt på EM i Sverige var det 70 båtar som deltog i tre klasser A, B och C. Vi tävlade i klass C med flest båtar, 37 stycken. Generellt har det varit mycket bra förhållanden för segling med medel till hård vind och mestadels bra väder.

Anders Björk, trimmer berättar om regattan

För oss blev det till slut ett klass C guld i Corinthian (amatör) klassen bland 24 båtar och en fjärdeplats i den öppna klassen. Vi var nära, bara 3,5 poäng från bronset och 7,5 poäng från seger totalt så det var väldigt tight bland de sex bästa båtarna, bara 10 poäng skiljde.

- Vi började tyvärr mästerskapet lite för dåligt de två första dagarna för att nå medalj i den öppna klassen, men vår avslutning under fredag och lördag var riktigt bra och räckte nästan fram. Det var faktiskt så att vi hade vi lägst score av alla sex toppbåtar under de två avslutande dagarnas fyra race, säger Joakim Hoppe fördäck.

Totalt under EM fick vi 24,5 poäng i de sju racen (ett banrace borträknat) med serien: (10), 7,5, 6, 3, 3, 1 och 4. Vi lyckades också som en av få båtar i EM också vinna ett av racen och att få en spik i ett EM eller VM är alltid svårt men kul.

- Synd att inte EM fortsatte några fler dagar då vår formkurva har varit stigande och vi har generellt seglat bättre och bättre dag för dag, det har säkert att göra med att vi är till hälften ett nytt team denna säsong jämfört med ifjol och att det tog ett tag att få ihop alltihopa. Givet detta känner vi ändå oss nöjda att vi placerat oss så pass bra och var väldigt nära den absoluta täten i den mycket tuffa konkurrens och stora fleet vi har i klass C, säger Anders Mårtensson, taktik.

Vi gratulerar de tre estniska båtarna som tog medaljerna i den öppna klassen, J-112E Matilda 4 guld, Arcona 340 Katarina 2 silver och OneOff Postimees brons.

Teamet som seglat EM är Patrik Forsgren, Anders Mårtensson, Joakim Hoppe, Oskar Hellblom, Anders Björk, Sven Eriksson, Johanna Sommarlund och Axel Antas-Bergkvist.

- Vi vill också tacka också arrangörerna av havskappseglings EM i Oxelösund: banorna, informationen och resultatrapportering med mera har fungerat väldigt bra, man har haft duktiga seglingsledare och tävlingarna har kunnat köras på ett rättvist sätt, säger Sven Eriksson, trim.

För att summera hade vi målsättningen innan EM att försvåra vårt guld i Corinthian klassen samt att ta medalj i den öppna klassen. Vi klarade att försvara vårt Corinthian guld och vinner nu guld för 8:e året i rad sedan 2012 på EM och VM! Dock nådde vi inte riktigt ända fram till medalj i den öppna klassen men vi kom väldigt nära. Sammanfattningsvis givet förutsättningarna med halva besättningen ny eller på ny position denna säsong känner vi oss ändå tillfreds med resultatet att vinna Corinthian guld klart och komma 4:a i den öppna klassen bara 7,5 poäng från seger tycker vi lovar gott för framtiden.

- Vi har haft två mycket bra veckor tillsammans i teamet först under SM och sedan nu under EM. Vi har lärt oss massor och det känns kul att formkurvan gått stadigt uppåt. Vi är tillfreds med resultaten från tävlingarna men viktigast för mig är hur vi genomfört tävlingarna med allt runtomkring samt att vi haft det roligt ihop som ett team och lärt oss mer saker och allt detta känner jag mig nöjd med. Framtiden ser också ljus ut och vi har flera idéer på saker att förbättra till nästa säsong, säger Patrik Forsgren, skeppare och rorsman.

Totalt under EM blev Team Pro4u den bästa Svenska båten med vår 4:e plats bland 37 båtar i klass C, i de andra klasserna kom X-41 Kwanza på 8:e plats bland de 25 båtarna i klass B och XP-44 Aida kom på 5:e plats bland de 8 båtarna i klass A.

Resultaten från EM:s Corinthian klass C finns här! 

Resultaten från EM:s Öppna klass C finns här!

Text: Anders Björk / Trim

Top