Efter OS-missen - nu får Stockholm VM i segling 2026

Besvikelsen var stor när det i november i fjol stod klart att Sverige inte skulle gå vidare in i den tredje och avslutande fasen avseende ansökan om att få anordna vinter-OS och Paralympics 2030. Men nu har vi glädjen att berätta att Stockholm ska få stå värd när VM i seglingsvärldens mest spännande tävlingsform, Team Racing, går av stapeln 2026. Här följer ett pressmeddelande.

Senast Open Team Racing World Championships ordnades var 2015, men nu tio år senare är det alltså dags igen. Först ut är USA där New York Yacht Club har valts ut som värd 2025 på Harbour Court den 28 maj-1 juni i Newport. Evenemanget kommer att stödjas av US Sailing.

"Vi är väldigt glada över att kunna återinföra World Sailing Open Team Racing Championships 2025 i ett spännande nytt format som erbjuder möjligheter att växa sporten”, säger David Graham, VD i World Sailing som är den internationella seglingssportens styrande organ.

För Open Team Racing World Championships i Stockholm 2026 är det Gamla Stans Yacht Sällskap, GSYS, som har den äran att stå som arrangör. Tävlingarna, som genomförs på Riddarfjärden, mitt i centrala Stockholm, stöds även av Svenska Seglarförbundet och Stockholms stad.

”Det är en stor ära för vår klubb, som startades av Jan Stenbeck som en utmanarklubb i det berömda Americas Cup 1997, att som första europeiska arrangör stå värd för VM i Team Racing för kölbåtar. Vi får chansen att visa upp både Stockholm som kappeglingsarena och GSYS som en ambitiös och ledande arrangör”, säger Patrick Ståhle, ordförande i GSYS.

GSYS regattan Stockholm International Team Race 2023. Foto: Malcom Hanes

Det blir inte bara en seglingstävling av högsta klass utan ett evenemang med hållbarhet och cirkularitet som ledstjärna.

“Så vitt vi vet är GSYS den första arrangören av kappseglingar som redan från start engagerat en Sustainability Officer, som ska fokusera på att hela evenemanget i alla delar görs så miljömässigt hållbart som det är absolut möjligt”, säger Magnus Myrenberg, projektledare för Open Team Racing World Championships i Stockholm 2026.

Dessutom siktar klubben på en publikfest med Seglarbyn, som kommer att byggas på Norr Mälarstrand, i centrum. Där kommer det att finnas mat och dryck, information om kappsegling och aktiviteter som “prova på segling”.

World Sailing har beslutat att 2025 och 2026 World Sailing Open Team Racing World Championships, ska seglas i ett vidareutvecklat format för kölbåtar 2x2-format.

GSYS regattan Stockholm International Team Race 2023. Foto: Malcom Hanes

Evenemangen kommer att innehålla maximalt 16 lag. Varje lag består av två båtar och totalt åtta personer. Lagen ska vara mixade med kvinnor och män i varje båt. Tävlingen består av en serie kvalificerade Round Robins, det vill säga en grundserie där alla möter alla, kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

Vill du veta mer om VM-förberedelserna och få en “sneak peak” på detta fantastiska evenemang så ordnar GSYS regattan Stockholm International Team Race, SITR, den 23-26 maj. Lagen, som i år kommer hit från USA, England och Tyskland, är så nära världsklass i Team Race som man kan komma innan VM tar fart igen.

Top