Efter 17 dagar på till havs leder Francois Gabart fortfarande med 1,5 dagar mot Thomas Coville, som än så länge har den snabbaste tiden runt jorden single-handed

MACIF-skepparen hoppas kunna hitta farten igen efter att ha tvingats segla söderut för att komma framför ett lågtryck. Det saktade ner honom en aning och det betyder också att han måste se upp för isberg. Han borde runda Cape Leeuwin (Australiens sydligaste punkt) under dagen (fredag).


Efter att ha ha seglat in i Indiska Oceanen förra torsdagen var planen att positionera sig bakom lågtrycket men Francois Gabart var tvungen att lägga om sin strategi efter att lågtrycket inte utvecklats som han trott:

”Det rörde sig inte så snabbt som vi trodde. Det spred ut sig och blockerade vår passage. Därför var vi tvungna att segla söderut för att få tillbaka vinden som nu ökar,” sade skepparen i tisdags morgon till fransk radio.

Gabart borde fortfarande behålla sin ledning mot Covilles rekord när han rundar Cape Leeuwin idag. I måndags seglade han ner till en latitud av 54°50, mindre än 1,3 km från Antarktis, där Coville seglade på samma longitud, men 43° syd.

”Under en tid har det varit ovanligt att ta segla denna rutten, för att vanligtvis tvingar isbergen oss att ta en nordligare rutt.”

Följ jakten på rekordet här:

Karta

Facebook

Hemsida

Top