Dramatiskt mastbrott på GKSS Match Cup Sweden

Även om torsdagens hårda vindar hade avtagit något på morgonen till dag tre blåste det fortfarande friskt Marstrand under fredagen. Detta gav upphov till hårda tag och intensiva matcher med kontakt mellan båtarna flera gånger.

Herrarna avslutade sin grundomgång, en så kallad round robin där de två högst rankade lagen; amerikanska Chris Poole och danska Jeppe Borsch, hamnade i en dramatisk närkontakt i pre-starten, vilken resulterade i ett förödande mastbrott på den amerikanska båten. Domarna dömde att Chris Poole hade brutit mot reglerna i situationen och fick minuspoäng på grund av skadan.

Chris Poole (USA) Riptide Racing. Foto: Anders Dahlberg

I nästa steg seglades herrarnas kvartsfinaler där fyra av de åtta kvarvarande lagen går vidare till semifinalerna. Under kvartsfinalerna bjöd seglarna på på spännande matcher och några riktiga skrällmatcher. Hemmafavoriten Johnie Berntsson vann över ett av de vinnartippade lagen; danska Jeppe Borch. Mati Sepp från Estland slog ut den rutinerade Schweizaren Eric Monnin. Vidare till semifinal gick även Björn Hansen som även idag tagit fram sin absolut bästa segling och Chris Poole som seglade upp sig efter att ha varit skakig under grundomgången.

Björn Hansen (SWE) Extend Commerce. Foto: Anders Dahlberg

Johnie Berntsson och hans besättning la in en extra växel i kvartsfinalerna. “Vi hade en skakig inledning på seglingen men vi har nu äntligen börjat segla ordentligt. Det var främst jag som kände mig ringrostig men grabbarna har lyft mig. Herman på taktik bidrar med lugn och kloka beslut och Patrik och Björn ser till att rätt segel är uppe och rätt trimmade även när jag krånglat till det och det blivit stressigt. I finalerna är det utslagsseglingar så nu är det bara nästa match som gäller”

​​​​​​Jeppe Borch (DEN) Borch Sailing Team och Johnie Berntsson (SWE) Berntsson Sailing Team. Foto: Anders Dahlberg

Under eftermiddagen fick vi välkomna damerna in på banan i Nordea Women’s Trophy där grundomgången inleddes mellan 4 av de 6 damlag som ska möta varandra under helgen. Bäst resultat från dagens seglingar har de rutinerade nederländskorna med Renée Groeneveld bakom rodret som kammade hem samtliga vinster. Imorgon ansluter de två sista damlagen, direkt från dam-VM; Megan Thomson (NZL) och Anna Östlings WINGS (SWE) som igår seglar VM-final i Danmark. WINGS fick nöja sig med silverpengen den gången, men känner vi tjejerna rätt kommer de revanschsugna till Marstrand.

Mer information och resultat hittar du på wmrt.com och www.gkssmatchcupsweden.se.

Top