Drama på OK Jolle VM - Fredrik Lööf tog silver

Det blev mer spänning på sista dagen än vad vi någonsin kunnat föreställa oss. Allt skulle komma att avgöras i sista racet, sista länsen, precis vid målgången och t o m 30 minuter efter målgången på OK Jolle VM i Warnemünde.

Seglarna hade inte kunnat be om något mer av sista dagen i Warnemünde, 14-18 knop och stora perfekta vågor. Vid sjösättningen den morgonen hade nog ingen trott att avslutningen skulle bli så dramatisk.

Inför sista racet var det tre seglare som hade chans på guld men bara en poäng som skiljde dem åt. Jan Kurfeld från Tyskland ledde det sista racet och Fredrik Lööf utmanade allt han kunde bakifrån genom att attackera gång på gång för att hoppas att Kurfeld skulle göra ett misstag och Lööf själv kunde segla förbi.

Sista länsen hamnade de båda fightande båtarna på högersidan av banan och de dem inte hade koll på var André Budzien som var strax bakom på vänstersidan med mycket tryck. Vid målgången kom de tre båtarna samtidigt från olika håll och Kurfeld korsade mållinjen först med Budzien bara sekunder efteråt. 10 sekunder efter det kom Lööf in på en tredjeplats och det blev den tightaste målgången på ett OK Jolle VM någonsin.

Kurfeld var Världsmästare i ungefär 30 minuter innan det kom fram att han hade tjuvstartat och istället för sin förstaplacering fick han 72 poäng. Budzien och Lööf stod därför där med samma poäng och avgörandet om vem som skulle bli Världsmästare bestämdes utifrån vem som kom bäst i sista racet där Budzien slutade före Lööf och därför vann VM guldet.

Lööf slutade på andraplats och Kurfeld trea. Det skulle även vara möjligt efter det sista racet och genom placeringarna i hela regattan säga att det är tre världsmästare i OK Jolle.

För hela resultatlistan på resten av svenskarna besök Manage2Sails hemsida. Information från pressmeddelande på 2018OKworlds.org.

Top