Dinge på fördäck

Nästa nummer av Search landar i butik och brevlådor runt om i landet vid månadsskiftet november-december. Ett av ämnena är "Men vad ska man ha för dinge som långseglare?".

"Efter 24 år med gummibåt är vi nu på vår fjärde: först en Zodiac med trädurkar, mest lättdriven men också minst bekväm i sjögång, sedan en Honda med uppblåsbar botten som krävde mycket pumpning, men som var mjuk och tyst, därefter en AB med glasfiber botten. Den var nog den mest bekväma, men också tyngst. Slutligen en GreatWhite med aluminium botten, lättdriven och trevlig men kanske lite högljudd i sjön. De två första var nya men dog inom ett par år i tropiksolen då de var i PVC.  AB:n var i hypalon och hade redan tjänat 10 år i tropikvärme och höll ytterligare fem år med oss. Greatwhite, som vi har nu är också den i hypalon, ännu utan tropikvärme och bara två år gammal. Om kvalitén håller får framtiden utvisa, men ingen gummibåt varar för evigt. PVC-jollarna blev klibbiga med åren i värmen och de faller sönder när limmet släpper. Istället är de kanske mer nötningståliga än ”hypalon”, nylonförstärkt polyuretan. Själva hypalon-märket finns faktiskt inte längre."

Hela artikeln, som är skriven av Gustaf Hulte, hittar du i nästa nummer av Search. Vill du få det hemskickat? Teckna dig för en prenumeration på: www.searchmagazine.se/prenumerera.

Top