Det som skiljer agnarna från vetet – Intervju med Anne-Marie Rindom

I en öppenhjärting intervju med Laser International berättar den danska OS-medaljören Anne-Marie Rindom om hur hon blivit en av de bästa i världen, och hur hon tränar för att kunna ta hem guldet i Tokyo 2020

Hur gammal var du när du började segla?

Jag var fem när jag började segla Optimist. Det var en gammal röd sak. Min bror och syster seglade, så då vill jag också börja. Min pappa är seglare och han tog mig till Horsens segelklubb, och det var så allt började.

Hur hamnade du i Laser Radialen? Och varför har du fortsatt att segla den sen dess?

Jag seglade E-Jolle i två år, men jag drömde om att delta i OS, och då blev Radialen det självklara valet. Det är en grym båt, kanske inte den snabbaste, men taktiken, att den är fysiskt krävande, och det faktum att alla har exakt samma utrustning tilltalar mig. Förutom det så är det extremt hård konkurrens i klassen, så man måste träna mycket om man vill bli bät.

När du började segla Laser, var det några speciella seglare du såg upp till?

Jag började precis efter OS 2008, så det är klart att Anna Tunnicliffe var en stor förebild. Det var imponerande hur hårt hon tränade.

Har du nått några av dina tidigt satta mål?

När jag började segla Laser 2008 så var planen att ta sig till Junior-VM i Buzios 2009. Mitt mål var att vinna en medalj, men jag visste att det skulle bli en stor utmaning, då jag bara hade seglat Laser i sex månader. Med hjälp av Laser Radialgruppen på min hemmaklubb lyckades jag våren 2009 ta min silvermedalj. Jag kommer ihåg min dröm om att delta i OS och vinna ett olympisk guld växte den dagen.

Efter att ha slutat på 13e plats vid OS i London 2012 växlade du upp och vann VM 2015 i Oman, innan du tog brons vid VM i Mexico 2016, OS i Rio 2016 och VM i Danmark 2018. Vad förändrades efter OS i London?

Innan London hade jag bara seglat båten i tre och ett halvt år och för att nå den absoluta toppen krväs timmar i båten. Jag började träna mer professionellt, och började jobba med min coach Piotr Wojewski. Jag kommer ihåg att han sa ”Vi har inte så lång tid på oss innan OS, och om du vill bli bäst så måste du tänka, agera och tro att du kan bli det” Det var tre år innan OS och jag tror det var den största förändringen.

Hur va ditt andra OS i London jämfört med ditt andra i Rio?

I London var jag ung och där för att lära. Bara att åka till ett OS var en stor grej för mig och resultatet spelade mindre roll. Det var en fantastisk upplevelse, speciellt då det var så nära Danmark. Rio var annorlunda. Mitt mål var att komma hem med en medalj och jag visste att jag hade en bra chans om allt funkade. Allting handlade om hur jag skulle nå mitt mål. Jag förberedde mig mycket. Hela upplevelsen efter att ha tagit ett brons var otrolig.

Hur gör du för att minimera misstag på den här nivån av segling?

Mental träning och förberedelser är nyckeln till att hålla en jämn nivå. Jag jobbar med en sportpsykolog och motgångar under större tävlingar är något vi försöker förbereda oss på för att kunna visualisera dem och hitta en hanteringsstrategi. Segling handlar inte om att vinna varje race men att vända tuffa lägen till ”okej resultat”. Det är det som tar en upp på pallen!

Har du några speciella “ritualer” innan du sticker ut på vattnet?

Jag har rutiner innan jag sticker ut, och på vattnet före ett race. Rutiner hjälper mig att hålla fokus och lugnar ner mig. När jag känner mig nervös eller ofokuserad försöker jag snappa upp det så tidigt som möjligt och sen jobba mig tillbaka in i rutinerna.

Nu när du är inne på din tredje olympiska kampanj, vilka är dina styrkor som du vill framhäva ytterligare och vad är dina svagheter som du vill jobba med för att nå dina mål i Tokyo?

Det är tuffa förhållanden i Tokyo, så att spendera mycket tid där och lära mig hur vindarna beter sig är den viktigaste delen i mina förberedelser. Förutom det, så är det den mentala biten som är nyckeln för att vinna en medalj på ett OS. Alla som ligger topp 10 i världen år tillräckligt bra seglare för att kunna vinna. I min segling försöker jag göra allt så enkelt som möjligt, och det ser jag som en av mina styrkor.

Vad gör du när du behöver ta en paus från seglingen?

Jag tycker om att vara med vänner och familj. Rent allmänt tycker jag om att hålla mig aktiv, och jag har svårt att sitta still. På senaste tiden har jag börjat lära mig kitesurfing.

Vad visste vi inte om Anne-Marie som person?

Jag är en av de mest barnsliga personerna i världen och jag ÄLSKAR chocklad!

Bonusbild från redaktionens privata arkiv, 2008 seglade jag (Hanna) och Anne-Marie junior-EM i E-jolle på Comosjön... ingen av oss vann, det gjorde en annan danska, men vi fick oss varsin pokal/hatt. Phlip Carlson, som vi kunnat följa i följetongen "Search korsar Atlanten" kom trea av killarna. 

Orginalartikeln finns här! 

Översättning: Hanna Ericksson 

Top