Den första distansstyrda färjan har lämnat kaj

Den 30 augusti avgick MF Estelle, världens första självkörande elektriska färja, från Kungsholmen till Södermalm i Stockholm helt autonomt. Det är projektet Policy Lab Urban Zjöfart (PLUZ), där RISE är partner, som testat fjärropererad passagerartrafik till sjöss. Här följer ett pressmeddelande.

Försöket genomfördes med en fjärroperatör i norska Trondheim och en ansvarig befälhavare ombord.

– Vi ville testa om färjan kunde ta sig över Riddarfjärden och lägga till vid Söder Mälarstrand helt själv, efter bara ett knapptryck 600 kilometer bort i Norge. Försöket var det första någonsin i sitt slag och visade att det var möjligt. Försöket föregicks av en anmälan till Transportstyrelsen utifrån myndighetens riktlinjer. På så sätt får vi ett gemensamt lärande och skapar en marknad för smarta fartyg, säger Håkan Burden, senior forskare på RISE.

Ett mål med fjärrstyrda autonoma färjor är att de i framtiden ska kunna navigeras från land. På så sätt ska de kostnadseffektivt avlasta existerande infrastruktur och vara ett miljövänligare alternativ till att bygga nya vägar och broar.

– I projektet fokuserar vi på hur det utifrån dagens regler går att påbörja säkerhetsarbetet som måste finnas på plats när man i framtiden vill flytta personal från färjan till operatörscentrat. Hur man inför avancerad teknik på ett säkert sätt utifrån nuvarande och kommande reglering är vårt forskningsområde, berättar Susanne Stenberg, senior forskare på RISE.

Erfarenheterna från PLUZ ska bidra till det internationella policyarbete som pågår inom FN:s organisation för maritima frågor (IMO) och EU:s myndighet för maritim säkerhet (EMSA). Resultaten kommer att skapa nya förutsättningar för hållbara mobilitetstjänster och även stärka Sveriges position internationellt, både kommersiellt och regulatoriskt.

Projektet finansieras av Trafikverkets sjöfartsportfölj. Utöver RISE deltar DNV, Stockholms hamnar, Torghatten, Vattenbussen och Zeabuz.

Top