De mest ikoniska kvinnliga skepparna i Volvo Ocean Races historia

Visste du att före det senaste racet hade bara 112 kvinnor tävlat i Volvo Ocean Race jämfört med över 2000 män? Med mer än 20 kvinnor som deltog 2017-2018 har resan mot bot och bättring sannerligen påbörjats, men innan vi blickar framåt vill vi uppmärksamma de kvinnor som bidragit till att vi kommit dit vi är idag…

Clare Francis, Storbritannien 

77-78, Skeppare ADC Accutrac

Clare lärde sig segla redan vid fem års ålder på Isle of Wight och började sen med ballett, vilket hon fortsatte med tills hon åkte till London för att plugga ekonomi. Hon gjorde karriär inom marknadsföring och lyckades spara ihop tillräcklig med pengar för att köpa en båt och segla över Atlanten. 1976 satte hon ett nytt kvinnligt transatlantiskt solorekord, innan hon ytterligare befäste sin plats i historieböckerna genom att bli den första kvinnliga skepparen någonsin att leda ett team i Volvo Ocean Race. 

Tracy Edwards, Storbritannien 

85-86, 89-90, Skeppare Maiden 

Tracy hoppade av skolan när hon var 16 och signade upp sig som stewardess på en yacht som hette Piraeus. Det tog inte lång tid innan hon var biten av seglingsflugan och bestämde sig för att segla i Whitbread 85-86. 89-90 var hon skeppare för det första helkvinnliga laget att delta i tävlingen någonsin och blev också första kvinna att få utmärkelsen Yachtsman of the Year. Kort där efter fick hon titeln MBE och har blivit en pionjär för kvinnlig segling och en bästsäljande författare. 

Dawn Riley, USA

89-90, 93-94, Skeppare US Women’s Challenge / Heineken 

Dawn debuterade I Whibreadsammanhang som vaktkapten ombord på Maiden 1989, och följde upp det med att skeppa US Women’s Challenge / Heineken 1993. I sin bok “Taking the Helm” berättar hon om hur tävlingen lärde henne ledarskap, att lita på sina egna beslut och att övervinna utmaningar. Dawn blev den första kvinnan att ha en fysiskt aktiv roll i ett America’s Cuplag. 

Lisa McDonald 

01-02, Skeppare, Amer Sports Too

Att lämna sina älskade på bryggan är det svåraste med att segla runt jorden, men Lisa hade inte det problemet: 2001 tävlade hon mot sin man Neal som ledde Assa Abloy när hon skeppade Amer Sports Too. Det helkvinnliga laget hade inte de bästa förutsättningarna, de hade bara hunnit träna en vecka tillsammans innan start, och betraktades som så pass mycket av en underdog i tävlingen att Grant Dolton, skeppare på Amer Sports One lovade att han skulle springa naken genom centrala Auckland med en Annanas uppstoppad där solen inte skiner om tjejerna skulle slå killarna på ett ben. Något han fick äta upp när Amer Sports Too slog Mer Sports One på finalsprinten mellan Göteborg och Kiel… 

Dee Caffari, Storbritannien 

14-15, 17-18 Skeppare, Turn the Tide on Plastic 

Efter att ha blivit första kvinna att segla runt jorden åt båda hållen bestämde hon sig för att ta sig an VOR och seglade med Team SCA 2014-2015. Efter att ha bidragit till en benseger mellan Lisabon och Lorient och tre in-port racevinster tog hon 2017 rodret för Turn the Tide of Plastic, ett 50-50 mixat lag med marin hälsa som hjärtefråga. 

Christne Guillou, Frankrike 

97-98, Skeppare EF Education 

Christine skeppade den svenska satsningen EF Education I en upplaga som vanns av systerbåten EF Language skeppad av Paul Cayard med ett helt manligt lag. 

Sam Davies, Storbritannien

14-15, Skeppare Team SCA

Sam har gjort sig känd som en duktig soloseglare, men bestämde sig för att testa på att segla i lag inför 2014-2015 års upplaga av VOR. Team SCA blev då det första helkvinnliga laget att delta i tävlingen på 12 år. 

Top