Danskt högst upp på pallen i Extreme Sailing Series 2017

Danskflaggade SAP Extreme Sailing Team vann Extreme Sailing Series 2017, och Alinghi tog hem den åttonde och sista deltävlingen i Los Cabes, Mexico.


Vinden såg ut att svika igår, men med en timme kvar lyckades man få in tre race när vinden till slut fyllde på. Danskarna hade segern säkrad redan inför det sista racet men det blev istället en fight mellan Oman Air och Alinghi om vem som skulle ta hem det första eventet i Mexico i seriens historia.

För co-skepparen Rasmus Kostner blev det en speciell dag, när han till slut lyckades vinna serien för första gången sedan hans första försök 2012.

”Det är ett mål vi har haft väldigt, väldigt länge. Det är faktiskt anledningen till att vi startade projektet så det är fantastiskt,” sade Kostner som firade med sin lagkamrater: Co-skeppare och coach Jes Gram-Hansen, rorsman Adam Minoprio, trimmer Pierluigi de Felice, grinder Mads Emil Stephensen och fördäckare Richard Mason.

SAP Extreme Sailing Team har varit med och slagits som pallplatserna de senaste säsongerna men har aldrig gått hela vägen. I år tog Nya Zeeländaren Adam Minoprio över rodret från Jes Gram-Hansen och verkar ha tagit laget till nästa nivå. 31-åringen har en diger meritlista som innehåller America’s Cup satsningar med Luna Rossa 2013 och med Groupama 2017. Han har även seglat Volvo Ocean Race med Camper och vann 2009 World Match Racing Tour.

Även om totalsegern var utom räckhåll för Alinghi och Oman Air blev det en tät kamp om andra platsen och den avgjordes i sista racet där Oman ledde på sista kryssen men ett missbedömt slag framför Alinghi gjorde att de blev luffade och tvingade till två långsamma slag.

”Det var en grym fight med Oman Air, men vi lyckades slå dem. Phil Robertson (skeppare på Oman Air) förlorade på det han är bäst på när han försökte match racea oss och vi lyckades vinna. Väldigt bra gjort av SAP, dom har haft en fantastisk säsong,” sade Arnaud Psarofaghis, rorsman på Alinghi som slutade två i totalen.


Extreme Sailing Series 2017 slutgiltig totalställning

Position / Lag / Poäng

1a SAP Extreme Sailing Team (DEN) 98 p

2a Alinghi (SUI) 96 p

3a Oman Air (OMA) 95 p

4a Red Bull Sailing Team (AUT) 84 p

5a Land Rover BAR Academy (GBR) 70 p

6a NZ Extreme Sailing Team (NZL) 70 p

Top